fbpx

Bilo je vprašanje časa: Putin in Trump sta se udarila in izmerila svojo moč

Foto: epa

Vladimir Putin je obljubil krepitev Assadove zračne obrambe, potem ko so ZDA zadale usoden napad na zračno bazo sirske vlade, kar je bil njihov odgovor na napad s kemičnim orožjem, ki se je zgodil v začetku tedna in je povzročil smrt številnih nedolžnih civilistov. Zdajšnji ruski odziv o krepitvi zračne obrambe pa je nedvomno vzbudil strah, da bo naraščajoči konflikt vodil k brezkompromisni vojni med Rusijo in Zahodom.

Ruska vojna ladja Admiral Grigorovich, oborožena z manevriranimi raketami in samoobrambnim sistemom, je pristala v Siriji, saj so jo zaradi zračnega napada ZDA nemudoma preusmerili iz Črnega morja.

Ameriška vojska je izstrelila 59 tomahawkov, potem ko je ameriški predsednik okrivil režim sirskega predsednika Basharja al-Assada za grozljiv kemični napad, zaradi katerega je umrlo več kot 80 sirskih državljanov. Užaloščeni Sirci so upali, da bo vsaj razkritje posnetkov, ki prikazujejo pogorela zavetišča, skladišča in poškodovano vzletno-pristajalno stezo, vplivalo na zrušitev Assada.

Foto: epa

Voditelji pozvali Putina k pogovoru s Trumpom
Svetovni voditelji so pohvalili ameriški zračni napad in pozvali Putina, naj se čim prej pogovori s Trumpom, s čimer bi lahko preprečil, da bi se sirska kriza stopnjevala v konflikt svetovne razsežnosti. Putin pa je ameriško dejanje označil kot nezakonito dejanje agresije in prekinili dogovor z ZDA glede izogibanja incidentom v zračnem prostoru Sirije.

Foto: YouTube

Po navedbah prič in skupin za spremljanje upornikov so, v znak takojšnjega maščevanja, ruska ali sirska letala ponovno bombardirala mesto Khan Sheikhoun, prizorišče torkovega grozljivega kemičnega napada. Francoski zunanji minister Jean-Marc Ayrault je dejal, da si ne želijo nikakršne eskalacije in dodal, da je nujno treba prenehati s hinavskim načinom obnašanja. Rusijo je pozval, da če res deluje v dobri veri, naj se ustavi in se začne pogajati.

Trump, ki trenutno gosti kitajskega predsednika Xi Jinpinga in njegovo ženo, je to pospremil z besedami, da so ZDA morale ukrepati, saj je sirski diktator izvedel grozljiv napad s kemičnim orožjem nad nedolžnimi civilisti. “Celo lepi dojenčki so bili ubiti na krut način,” je dejal in dodal, da je številne doletela počasna in brutalna smrt.

Foto: Printscreen

Iz Pentagona so sporočili, da je bila vzletna in pristajalna steza uporabljena za shranjevanje kemičnega orožja in je bila baza sirskih zračnih sil, vključno z letalom, ki je izvedlo napad s kemičnim orožjem.

Rusi ameriški napad označujejo kot neuspešen
Putin je ameriški napad označil kot dejanje agresije proti članici Združenih narodov, s pomočjo kremeljske propagande pa so začeli širiti novico, da je imel ameriški napad zelo nizko vojaško učinkovitost in da je uspelo le 23 od 59 vodenih raket doseči zračno bazo. Sirski vojaški uradniki so ameriški zračni napad označili kot očitno agresijo in dodali, da so ZDA s tem postale partner Islamske države in drugih terorističnih organizacij.

Foto: epa

ZDA je Rusijo prek posebne vojaške poti obvestila o zračnem napadu na sirsko zračno bazo, ki ga je izvedla pol ure po tem, pri tem pa je treba dodati, da Trumpova administracija za to ni zahtevala nobenega dovoljenja. Verjetno je, da je Rusija opozorila Sirce o prihajajočih napadih, a to še ni bilo potrjeno. Viktor Ozerov, vodja obrambnega odbora Sveta ruske federacije, je povedal, da bi lahko zračni napadi ZDA ogrozili prizadevanja v boju proti terorizmu v Siriji. Rusija bo zaradi napada na sirsko letalsko bazo zahtevala nujno sejo Varnostnega sveta Združenih narodov.

Napad ZDA ima široko podporo
Velika Britanija je podprla raketni napad ZDA in ga opisala kot ustrezen odgovor na barbarski kemični napad, ki ga je izvedel sirski režim. Francoski predsednik Francois Hollande in nemška kanclerka Angela Merkel sta v skupni izjavi poudarila, da je predsednik Assad tisti, ki nosi odgovornost za ameriški napad. Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk pa je prek družbenega omrežja Twitter sporočil, da bo EU sodelovala z ZDA za končanje nasilja v Siriji.

Trump pozval k prenehanju prelivanja krvi v Siriji
Trump je izpostavil, da je v nacionalnem varnostnem interesu ZDA, da se prepreči, odvrača in uporablja smrtonosno kemično orožje in dodal, da Sirija pod nobenim pogojem ne bi smela uporabiti kemičnega orožja ter ignorirati pozivov Varnostnega sveta Združenih narodov. “Pretekli poskusi spremeniti obnašanje Assada so propadli na zelo dramatičen način.” Poudaril je, da je rezultat tega poglabljanje migrantske krize, destabilizacija regije in grožnja ZDA in njenim zaveznicam ter pozval civilizirane narode, naj se pridružijo v prizadevanjih za končanje pobojev, prelivanja krvi v Siriji in terorizma v vseh oblikah.

Foto: epa

Predsednik Trump je Assadu in tistim, ki ga podpirajo, razločno povedal, da je konec z dnevi povzročanja vojnih zločinov. Trumpu se je zahvalil tudi Sirec, ki je prek Twitterja sporočil, da je kot otrok trpel zaradi Basharja al Assada in Putina ter pozdravil Trumpovo akcijo, ki je bila usmerjena proti morilcem njegovih ljudi. “Putin in Ashar al Asaad sta bombardirala mojo šolo, ubila moje prijatelje in me oropala mojega otroštva. Čas je, da se kaznuje morilce otrok v Siriji.”

Foto: epa

Daily Mail poroča, da se je Trump pred napadom posvetoval s ključnimi partnerji v Evropi in ostalimi zavezniki, ni pa zaprosil Moskve in Vladimirja Putina za odobritev napada. ZDA se proti Islamski državi v Iraku in Siriji borijo od leta 2014. Če se bo Donald Trump odločil za še več napadov na sirski režim, obstaja več različnih načinov, da to udejanji.

N. Ž.