Dokaz, da je sirski predsednik Asad sadistični surovež: V Siriji mučili in nato obesili 13 tisoč zapornikov

Asad. Foto: epa

Kar 13.000 ljudi, ki so bili v veliki večini podporniki opozicije, so usmrtili v skrivnem zaporu v Siriji, pravi poročilo Amnesty International.

Novo poročilo Amnesty International pravi, da je množična morija potekala vsak teden v zaporu v Saydnayi v Siriji, in sicer v času med septembrom 2011 in decembrom 2015. Usmrtitve so bile po poročanju BBC-ja odobrene z najvišje ravni – sirske vlade, kar pa je tamkajšnja vlada že zanikala. Prav tako so zanikali, da naj bi tam zapornike zlorabljali po njihovi odobritvi. Kljub temu pa strokovnjaki iz ZN ostajajo pri svojih trditvah, saj pravijo, da imajo priče in druga dokazila, ki potrjujejo njihove informacije, da je bilo več kot deset tisoč ljudi, medtem ko so bili v zaporu, umorjenih.

Omenjena organizacija v svojem poročilu razkriva, da je zaslišala 84 ljudi, vključno z nekdanjim policistom, priporniki in drugimi uradniki v zaporu Saydnaya. Ti so razkrili, da so se vsak teden, največkrat pa kar dvakrat na teden, pazniki znesli nad zaporniki v skupini  med 20 in 50 ljudi, jih več ur pretepali in na koncu obesili.

Zloglasni zapor, v katerem so usmrtili 13.000 ljudi. Amnesty International predvideva, da je trenutno v zaporu med 10.000 in 20.000 ljudi. Foto: epa

Zloglasni zapor, v katerem so usmrtili 13.000 ljudi. Amnesty International predvideva, da je trenutno v zaporu med 10.000 in 20.000 ljudi. Foto: epa

Sojenje je trajalo od ene do tri minute
Pred eksekucijo so zapornike prevedli pred “vojaško terensko sodišče” v okrožju Al-Qabun v Damasku, kjer je sojenje v povprečju trajalo od ene do tri minute, piše v poročilu. V njem je tudi zapisano, da je sodnik obdolženega vprašal, ali stoji za storjenim kaznivim dejanjem on. “Ne glede na to, ali je bil odgovor ‘da’ ali ‘ne’, je bil obsojen …  To sodišče nima nobene zveze s pravno državo,” poročilo povzema besede nekdanjega sodnika na vojaškem sodišču.

Glede na poročilo je bilo zapornikom na dan obešenja rečeno, da so premeščeni v civilni zapor. Nato so bili premeščeni v kletne celice, kjer so jih tepli od dve do tri ure. Pozneje so jih sredi noči z zavezanimi očmi preselili v drugi del zapora in jih zaprli v celico v kletnem delu, kjer so jim povedali, da so obsojeni na smrt, le nekaj minut pred tem, preden so jim okoli vratu zavezali vrv.

Pokopani v množičnem grobišču na vojaškem ozemlju
Trupla ubitih so nato naložili na tovornjake in jih domnevno prepeljali v vojaško bolnišnico v Tishreenu, kjer so jih registrirali ter nazadnje pokopali v množičnih grobiščih, ki se nahajajo na vojaškem zemljišču. Na podlagi dokazov in pričevanja prič, prepoznanih kot zanesljivih, Amnesty ocenjuje, da je bilo v obdobju petih let na tak način ubitih med 5.000 in 13.000 ljudi.

Zapiski v poročilu – izjave prič:
(1) Nekdanji sodnik, ki je bil priča obešanju: “Viseti so jih pustili od 10 do 15 minut. Nekateri niso umrli takoj, ker so bili lahki. Predvsem mlajših njihova lastna teža ni ubila. Te so pomočniki častnikov potegnili dol, da se jim je zlomil vrat.”
(2) Hamid, nekdanji vojaški častnik iz zapora v Saydnayi: “Če si pritisnil ušesa ob tla, si slišal zvok, podoben klokotanju. To je trajalo približno 10 minut … Spali smo v zgornjih prostorih, pod nami pa se je slišalo, kako dušijo ljudi do smrti. Zame je bilo to takrat normalno.”
(3) Sameer, nekdanji zapornik: “Pretepanje je bilo tako intenzivno. Bilo je, kot da bi imeli v rokah žebelj, s katerim bi znova in znova poskusili zatolči v skalo. Bilo je nemogoče, a dogajalo se je kar naprej. Želel sem si, da bi mi raje odrezali noge, samo da me ne bi več pretepali.”
Vir: Amnesty International

Imajo dokaze, kdo je odobril smrtne obsodbe v imenu predsednika Asada
Čeprav Amnesty International nima dokazov o usmrtitvah po decembru 2015, pa so prepričani, da se to početje v omenjenem zaporu ni prenehalo ter da je zelo verjetno, da je v času od decembra 2015 do danes umrlo še na tisoče drugih zapornikov. Omenjena organizacija je prepričana, da gre v tem primeru za vojne zločine in zločine proti človeštvu. Prav tako imajo dokaze, da so smrtne obsodbe odobrili veliki mufti, obrambni minister in vodja vojaškega osebja, ki nadomešča obrambnega ministra, – vsi trije delujejo v imenu predsednika Bašarja al Asada. Skupina za človekove pravice še razkriva, da je stopila v stik s sirsko oblastjo na začetku januarja, a do danes niso prejeli še nobenega odgovora.

Sicer pa je že lanskega avgusta Amnesty poročal, da je po njihovih ocenah v sirskih zaporih zaradi mučenja in odvzema hrane, vode in zdravstvene oskrbe med marcem 2011, ko se je začela vstaja proti predsedniku Asadu, do decembra 2015 umrlo 17.723 ljudi. Ta številka ne vključuje tistih, ki so jih obesili v Saydnayi.

Marjanca Scheicher

 • razerznak

  kaj je bolše da se isis fanatike spusti v evropo ali jih pa pošljejo k “72 devicam ” ? raj bi jih obglavili kot to počnejo “zavezniki ” salafiti savdijci ane ? nova in janša če bereš komentarje, wtf ? vi bi podpirali al nusro , al sham ki je praktično al kajda ? WTF, zgublate točke v tem, raj bi podpirali sdf oz kurde

  • Jovo Jamnica

   Ja kaj te ti pričakuješ, da bo Marjanca ločla met šiiti, suniti, alaviti… jazidi, kopti, Kurdi, Perzici, Arapci, Turčini…

 • črnaovca

  A so se zgledovali po Američanih in njihovem Guantanamu

  • stajerc5

   Po Lagerju na Teharjah!

 • Nata

  Prav gotovo je diktator . Tako se drži na oblasti. Ker ” drži ” s pravimi !!
  Ampak, jaz sem do Amnesty Internacional vedno malo skeptična. Ti se tudi radi obračajo po vetrčku….
  Seveda je pa vse ena strašna grozljivka…….Taborišča smrti ??

 • tasilo

  (X) po poročanju BBC-ja
  (>) po poročanju BBC

  Marjanca, kratice se v takih primerih ne pregibajo oziroma — v strokovni “latovščini” — se sklanjajo po 3. ženski sklanjatvi, ki ima v vseh sklonih končnico -0 (nič).

  Več o zapisovanju in izgovarjavi kratic si preberite v kakšni slovenski
  slovnici ali Pravilih, ki so sestvni del Slovenskega pravopisa.

  LP, Hanibal Lector

 • Olga

  Morilec “čisti”?!! Tako so delali komunisti po drugi svetovni vojni! Na vešela s pokvarjenim Assadom, ki vse dela z blagoslovom Putina!!????

  • Caetano

   Saj pri KGB se uči, ampak ne pa samo pri njih, tudi pri teh: islamisti so izvedli danes nov teroristični napad v Kabulu, pred vrhovnim sodiščem 20 mrtvih.

   • Jovo Jamnica

    Sirija je bla vzorna država v miru, pod Asadom…

    • Caetano

     To pa nikoli. Oba Asada sta bila huda diktatorja, ki sta desetletja vladala na podlagi zakona o izrednih razmerah.

     • Jovo Jamnica

      Brez veze. Vsi ti diktatori so bili za ljudstva, ki so jim vladali, sprejemljivi. Islam je petsto let za nami. Mi pa smo imeli diktatore še pred desetletji.

     • Caetano

      A to je pa drugo, če so imeli resnično demokratično alternativo. Te pa seveda niso imeli. Ampak to ni splošna odveza za takšno vladavino s terorjem.

     • Jovo Jamnica

      Po pravici mi povej, če te je kdaj kakšen diktator v arabskem svetu, resnično motil. Spomnim se, da so nas učili, kakor je bil Čombej nekaj grozovitega…

     • Caetano

      Če me je motil kak diktator v islamskem svetu? Pa vsi so me motili. Recimo tudi pod Mubarakom so pobili okrog 4000 kristjanov v Egiptu pa zatiranje demokratične alternative, intelektualne disidence me povsod moti.

     • Franc Šink

      Saj jih imamo še!

     • Jovo Jamnica

      Ja no. Arapce pa bi učili, da diktatori niso O.K. Nekaj tu nea glih štima.

     • karlina

      Samo pesto, še mnogo več, se mi zdi.

     • Jovo Jamnica

      Ja no, te pa šesto, da boš zadovolna…

     • Franc Šink

      Mogoče res Oba sta študirala na Zahodu

     • Caetano

      Gotovo sta presodila, da zgleda to bolje, kot če bi v Kumrovcu študirala he, he. Kljub dobremu prijateljstvu z Walterjem Brozom.

     • Jovo Jamnica

      Kje je že študiral Severno korejski “firer”??? Le kakšna garancija za karkoli je to???

     • Caetano

      Garancija ni za nič, to je res. Pove pa veliko o tem koliko takšni in podobni sami cenijo svoje ”fakse”.

    • Franc Šink

     Ja, ko še ni bilo teh pizdarij.

  • Franc Šink

   O Olga saj ga bodo.Samo vprašanje časa.Rusi bodo stisnili rep med noge.

  • Jovo Jamnica

   Churchill seveda ni meni nič, tebi nič, nagnal kolaborante s Koroške. Churchill je popreje moledoval Trumana za vojaško pomoč v spopadu z JA, ki je motila Britanske ozemeljske interese in strateško komunikacijo Trst-Beljak. Ker pa je bil na nesrečo kolaborantov, takrat pred vratmi projekt Manhattan in je Stalin že grozil, da bode naskočil Japonce, je Truman rekel ne in Pattonu ni dal zelene luči za oborožen konflikt.

  • karlina

   TOČNO

 • sodnikisozločinci

  Saudska Arabija je pa pred kratkim predsedovala odboru za človekove pravice pri Združenih narodih. Vzor humanosti celemu svetu. Kot slovenska sodišča.

  • Jovo Jamnica

   Boš vido zdaj, ko je Trump prišo na oblast. Tote lublenčke ameriških demokratof bo spuco, ko male pese….

   • The Truth Keeper

    Itak… či verješ!

   • Franc Šink

    Res je.

 • Jožef

  Če bereš tudi druge časopise kjer je razlaga malo drugačna, za kaj vse je zagrožena smrtna kazen v Siriji je ubitih pravzaprav malo. Samo iz Iraka je vdrlo v Sirijo milijon džihadistov ki so oboroženi in bili prepovedani, zagrožena smrtna kazen.Kdo jih je pa je džihadiste financiral in oborožil pa vemo Američani in to delno z Slovenskim in Hrvaškim starim orožjem, kalašniki, strele, zolje…tudi o tem je vse potihnilo.Da o Palestincih in Turških Kurdih in vsega kriminala z njimi sploh ne govorimo, za vse je zapisana smrtna kazen. Ne trdim da je to prav, ampak to so njihovi zakoni in kot takšne nimamo pravice se vmešavat dokler to počnejo v svoji državi.

 • Martin Herman

  Amnesty International, je le ena izmed 187-ih organizacij , ki jih financira George “obraz zla” Soros.

 • The Truth Keeper

  Glejte… kakšno mnenje imajo o Asadu bralci tega portala sploh ni pomembno! Večini itak ni jasno o kakšni družbi je govora, verjetno tudi ne poznajo dejstva, da je za vsakega džihadista dodeljena smrtna kazen! Pomembno je, koga si za voditelja želi Sirsko ljudstvo! In to je Asad! Potrebno se bo sprijazniti, da plinovoda iz Katarja do Bulgarije preko Sirije pač ne bo in tukaj bo ruski cesar nudil pomoč v kakršnikoli obliki! Tudi ekspanzije Izraela, kot ga že prikazuje logotip njihove centralne banke in vključuje večino teritorija Sirije ne bo! Razumete? Ne bo! Propaganda Amnesty International in podobnih terorističnih organizacij postaja brez vsake teže! Prihaja čas svetlobe oziroma resnice!

 • montyamp

  Adolf je imel čistko pred 80 leti .
  Nekaterim še danes ni potegnilo zakaj , Adolf je to že vedel pred 100 leti .
  Podgane moraš do zadnje .
  Vojne na bližnjem vzhodu , so rezultati idiotizmov tistih ki so pred naciji pobegnili čez lužo .
  No kdo je boljši HITLER ALI ŽIDJE KOT JE SOROS ??????????
  Ali pa , kdo je boljši , žvepleni murgelzwergl ali Zemljarić ??????????

 • hle

  V bistvu jaz vidim ta članek kot Sorosov pritisk na Trumpa naj ne ovira njihove agende bojda v zadnjem času sekačem glav ne gre ravno najbolje

 • macon

  Naš sovražnik so islamisti in ne Assad. Več jih bo pobesil, manj jih bo prišlo v Evropo pobijat.

  (Sovražnik mojega sovražnika je moj prijatelj press)

  • Jovo Jamnica

   Ja. Saj republikancem je po svoje žal, da so se spustili v konflikt z Saddamom. To je bil potem alibi demokratom, da so začeli s svojim izvozom demokracije in posledice so tukaj. Trump je okarakteriziral napad na Irak, kot napako, saj se je potem tam sprostil prostor za ISIS, ko ni bilo več močne roke Saddama. Istočasno pa so prišli šiitski Perzijci bliže sorodnemu Asadu in smrtnemu sovražniku Saudovi Arabiji. Uh. Vse je to povezano…

 • Razocarana

  Če je to res, ni prav da se ljudi trpinči, vendar pa za vse zapornike ki so bili pripadniki ISISa in podobnih skupin, ki jim mučenje drugih v užitek, ne verjamem da se bo veliko ljudi obremenjevalo z njihovim pokolom. Za vse ostale, nedolžne ovčke, ki so bili po krivem zaprit in mučeni, RIP.

  • Jovo Jamnica

   Seveda ne. Ta članek vnaša samo nepotrebno zmedo med ljudi, ki ne morejo zajeti vseh mogočih variant politične realnosti Bližnjega vzhoda in severne Afrike…

 • karlina

  V njem je tudi zapisano, da je sodnik obdolženega vprašal, ali stoji za storjenim kaznivim dejanjem on. “Ne glede na to, ali je bil odgovor ‘da’ ali ‘ne’, je bil obsojen … To sodišče nima nobene zveze s pravno državo,” poročilo povzema besede nekdanjega sodnika na vojaškem sodišču. No, to je pa nam Slovencem iz naše polpretekle zgodovine, še kako zelo, zelo poznano, mar ne.

 • stajerc5

  Dokler pustijo Kurde, vseeno katere, pri miru, so taksne novice pravzaprav dobre novice- za nas, za naso mejo itd. …

 • xtc

  Prav zanimivo je gledatirusofilske trole;ki branijo zločinca Asada:
  Sicer pa ni Assad nič boljši kot islamisti le druga varianta:
  Seveda rusofillni titofili zelo branijo sina in kamerada komunističnega samodržca Jožeka z enakimi manirami;ki so zelo sorodne tudi komunistu Vladeku:
  Kaj je dejansko nujno za Sirijo kot večino islamskih držav so voditelji tipa ATATURK ALI rEZA pAHLAVI;VSE OSTALO je nič:

  • dež

   Problem tega članka je, da piše o neverjetnih grozodejstvih, razen 3 izjav prič (ena od njih je celo bivši zapornik, ki ga začuda niso obesili) in poročila AI (njim verjamem toliko kot Delu ali Dnevniku) ne ponudi nobenega dokaza. Tudi tega ne, kako so prišli do števila 13000.
   Asad zanika usmrtitve, kar je čudno, če mu islamska zakonodaja usmrtitve legalno omogoča.
   Da so oni mesarji opisanih svinjarij sposobni, ni pa nobenega dvoma.

   • xtc

    Tisti ;ki podpirajo Assada niso nič boljši od podpornikov islamistov:
    Ve pa se ;da je žeAssadov oče dal pobiti na kupe ljhudi;a se takrat zaradi prijateljstva med mesarjem Jožekom in mesarjem očetom Assada nigovorilo:

    • pokvarjeniSvet

     kdo pa podpira ISIS ? tvoji idoli !
     v čem si torej ti boljši ?? če podpiraš ljudi, ki podpirajo ISIS.

     • Aton

      Ni samo ISIS

  • hle

   Pahlavi je glavni krivec za to da je Iran danes takšen kot je z vojaškim pučem je z pomočjo cie strmoglavil demokratično izvoljenega predsednika mislim da se je imenoval Mosadeg in z tem preprečil da bi država postala vzor demokracije v tistem koncu sveta

 • sodnikisozločinci

  To pa ne verjamem, da je Asad sadistični surovež. Saj ni diplomiral na ljubljanski pravni fakulteti.

 • Vince Blake

  A Amnesty International da je to poročal? Potem bo pa ziher držalo. Če takšno globalistično trobilo, kot je AI nakaj poroča, potem bomo pa ja menda verjeli, a ne? Saj Husein je tudi imel bojne pline…..po navedbah CIE so v njegovih skritih prostorih našli dve pločevinki PIPSA in eno konzervo pokvarjenih sardin, za katere sumijo, da so okužene z botulinusom.
  Sicer še pa vseeno manjša škoda Asad (pa magari ga Rusi podpirajo), kot pa Obamovo dete ISIS.
  Mene tudi Gadafi nič ni motil….dokler je bil par tisoč km stran od mene. Je imel vse pošlihtano, redki so pričofotali na Lampoduso. Asada napadajo samo vlačuge globalizma. Tako kot so Gadafija.

  • Bastian

   Amnestiyu ne verjamem prav nič,organizacija za zdrahe.

   • Vince Blake

    Ma ja. Saj nam so prali glavo, ko smo sprejemali zakon o tujcih. Ko po dolgem času vlada sprejme nek zakon, ki ščiti slovenske interese, se nam pa AI obesi za vrat. Kot, da smo dolžni tepiharje futrati tule. Nemci naj si jih z Lufthanzo domov sfurajo, če jih imajo tako radi. Ne pa da ti divjaki smetijo tule po Sloveniji. Mi nismo nobenemu nič dolžni.

  • koza

   če je to res, prevedeno Gadafijevo pismo, vedel je da bo umrl in zakaj … http://www.altermainstreaminfo.com.hr/vijesti/testament-muammara-gaddafija-iz-travnja-2011–2064

   • Vince Blake

    Seveda. Jaz sicer verjamem, da Gadafi za Libijce ni bil nič kaj prijeten diktator. Ampak stvari je imel pa na svojem mestu in tudi kaosa je bilo manj, kot ga je sedaj. Pa sta ga Obama in Soros morala odstaviti. Seveda je tudi skorumpirana EU je krepko pomagala.
    Odstavljanje lokalnih diktatorjev je dokaj kočljivo opravilo, ki ima posledice za celo regijo. Cela Evropa to čuti sedaj.

    • koza

     ja, pa Assada so tudi prepričevali, naj se umakne, kao naenkrat ni nič več dobro v državi, tako kot praviš, nas se to ni ticalo, ampak Britanci, Francozi imajo svoje interese, sedaj pa imamo kaos še vsi ostali v EU

  • pokvarjeniSvet

   Tako je ++++

 • cosmosjasnovidec

  Amnesty International je največja manipulacijska ležnjiva levaška združba kateri se ne more verjeti ena sama beseda.

  • Kat Wilson

   Pa še Soros ima prste zraven pri njih… Jaz sem tut bila skeptična glede vsega skupaj ko sem slišala to novico.

 • Aron

  Poročilo AI so kredibilni novinarji7komentatorji že raztrgali kot brez osnove in temelječega na govorancah prič in oseb, ki se sploh ne nahajajo v Siriji. Nova torej prenaša fake news, pa še tega le napol (poročilo govori o 5000 do 13000 mrtvih, ne pa 13000). Vojna zahoda proti demokratsko izvoljenemu predsedniku se torej nadaljuje, Nova je le hlapec zahodnega neoimperalističnega aparata, in kot taka popolnoma nekredibilen vir novic iz Sirije.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!