fbpx

Dokaz, da je sirski predsednik Asad sadistični surovež: V Siriji mučili in nato obesili 13 tisoč zapornikov

Asad. Foto: epa

Kar 13.000 ljudi, ki so bili v veliki večini podporniki opozicije, so usmrtili v skrivnem zaporu v Siriji, pravi poročilo Amnesty International.

Novo poročilo Amnesty International pravi, da je množična morija potekala vsak teden v zaporu v Saydnayi v Siriji, in sicer v času med septembrom 2011 in decembrom 2015. Usmrtitve so bile po poročanju BBC-ja odobrene z najvišje ravni – sirske vlade, kar pa je tamkajšnja vlada že zanikala. Prav tako so zanikali, da naj bi tam zapornike zlorabljali po njihovi odobritvi. Kljub temu pa strokovnjaki iz ZN ostajajo pri svojih trditvah, saj pravijo, da imajo priče in druga dokazila, ki potrjujejo njihove informacije, da je bilo več kot deset tisoč ljudi, medtem ko so bili v zaporu, umorjenih.

Omenjena organizacija v svojem poročilu razkriva, da je zaslišala 84 ljudi, vključno z nekdanjim policistom, priporniki in drugimi uradniki v zaporu Saydnaya. Ti so razkrili, da so se vsak teden, največkrat pa kar dvakrat na teden, pazniki znesli nad zaporniki v skupini  med 20 in 50 ljudi, jih več ur pretepali in na koncu obesili.

Zloglasni zapor, v katerem so usmrtili 13.000 ljudi. Amnesty International predvideva, da je trenutno v zaporu med 10.000 in 20.000 ljudi. Foto: epa

Zloglasni zapor, v katerem so usmrtili 13.000 ljudi. Amnesty International predvideva, da je trenutno v zaporu med 10.000 in 20.000 ljudi. Foto: epa

Sojenje je trajalo od ene do tri minute
Pred eksekucijo so zapornike prevedli pred “vojaško terensko sodišče” v okrožju Al-Qabun v Damasku, kjer je sojenje v povprečju trajalo od ene do tri minute, piše v poročilu. V njem je tudi zapisano, da je sodnik obdolženega vprašal, ali stoji za storjenim kaznivim dejanjem on. “Ne glede na to, ali je bil odgovor ‘da’ ali ‘ne’, je bil obsojen …  To sodišče nima nobene zveze s pravno državo,” poročilo povzema besede nekdanjega sodnika na vojaškem sodišču.

Glede na poročilo je bilo zapornikom na dan obešenja rečeno, da so premeščeni v civilni zapor. Nato so bili premeščeni v kletne celice, kjer so jih tepli od dve do tri ure. Pozneje so jih sredi noči z zavezanimi očmi preselili v drugi del zapora in jih zaprli v celico v kletnem delu, kjer so jim povedali, da so obsojeni na smrt, le nekaj minut pred tem, preden so jim okoli vratu zavezali vrv.

Pokopani v množičnem grobišču na vojaškem ozemlju
Trupla ubitih so nato naložili na tovornjake in jih domnevno prepeljali v vojaško bolnišnico v Tishreenu, kjer so jih registrirali ter nazadnje pokopali v množičnih grobiščih, ki se nahajajo na vojaškem zemljišču. Na podlagi dokazov in pričevanja prič, prepoznanih kot zanesljivih, Amnesty ocenjuje, da je bilo v obdobju petih let na tak način ubitih med 5.000 in 13.000 ljudi.

Zapiski v poročilu – izjave prič:
(1) Nekdanji sodnik, ki je bil priča obešanju: “Viseti so jih pustili od 10 do 15 minut. Nekateri niso umrli takoj, ker so bili lahki. Predvsem mlajših njihova lastna teža ni ubila. Te so pomočniki častnikov potegnili dol, da se jim je zlomil vrat.”
(2) Hamid, nekdanji vojaški častnik iz zapora v Saydnayi: “Če si pritisnil ušesa ob tla, si slišal zvok, podoben klokotanju. To je trajalo približno 10 minut … Spali smo v zgornjih prostorih, pod nami pa se je slišalo, kako dušijo ljudi do smrti. Zame je bilo to takrat normalno.”
(3) Sameer, nekdanji zapornik: “Pretepanje je bilo tako intenzivno. Bilo je, kot da bi imeli v rokah žebelj, s katerim bi znova in znova poskusili zatolči v skalo. Bilo je nemogoče, a dogajalo se je kar naprej. Želel sem si, da bi mi raje odrezali noge, samo da me ne bi več pretepali.”
Vir: Amnesty International

Imajo dokaze, kdo je odobril smrtne obsodbe v imenu predsednika Asada
Čeprav Amnesty International nima dokazov o usmrtitvah po decembru 2015, pa so prepričani, da se to početje v omenjenem zaporu ni prenehalo ter da je zelo verjetno, da je v času od decembra 2015 do danes umrlo še na tisoče drugih zapornikov. Omenjena organizacija je prepričana, da gre v tem primeru za vojne zločine in zločine proti človeštvu. Prav tako imajo dokaze, da so smrtne obsodbe odobrili veliki mufti, obrambni minister in vodja vojaškega osebja, ki nadomešča obrambnega ministra, – vsi trije delujejo v imenu predsednika Bašarja al Asada. Skupina za človekove pravice še razkriva, da je stopila v stik s sirsko oblastjo na začetku januarja, a do danes niso prejeli še nobenega odgovora.

Sicer pa je že lanskega avgusta Amnesty poročal, da je po njihovih ocenah v sirskih zaporih zaradi mučenja in odvzema hrane, vode in zdravstvene oskrbe med marcem 2011, ko se je začela vstaja proti predsedniku Asadu, do decembra 2015 umrlo 17.723 ljudi. Ta številka ne vključuje tistih, ki so jih obesili v Saydnayi.

Marjanca Scheicher