fbpx

Bitcoin padel pod 10 tisoč dolarjev, nekateri še vedno trdijo, da bi lahko do konca leta dosegel vrednost v višini 100 tisoč ameriških dolarjev

Foto: iStock

Cena kriptovalute bitcoin je danes strmoglavila na vrednost pod deset tisoč dolarjev, analitik banke Saxo Kay Van-Petersen pa meni, da bi lahko do konca leta 2018 dosegla vrednost med 50 tisoč in 100 tisoč ameriškimi dolarji. Drugi uveljavljeni bankir pa bitcoin označuje za piramidno shemo, ki nima smisla. 

Van-Petersen je za CNBC izpostavil, da je zdravo, da je v nekem trenutku bitcoin prinesel 50-odstotno povračilo, in dodal, da še vedno ni bil viden polni učinek. Van-Petersen je na začetku prejšnjega leta pravilno napovedal rast bitcoina, decembra 2016 pa napovedal, da bo leta 2017 kriptovaluta dosegla  vrednost dva tisoč ameriških dolarjev. Digitalna valuta, s katero so tedaj trgovali pod 900 ameriškimi dolarji, je maja presegla vrednost dva tisoč ameriških dolarjev, pred kratkim pa je njegova vrednost zrasla že do 20 tisoč dolarjev, vendar je nato sledil drastičen upad vrednosti.

Foto: iStock

Vrednost ethereuma bo verjetno presegla vrednost bitcoina
Analitik banke Saxo je povedal, da bi se lahko povečala vrednost drugih digitalnih valut, pri čemer dodaja, da bo v tem letu valuta ethereum verjetno presegla vrednost bitcoina. “Ethereum je prišel za bitcoinom in ima bolj enotno vodstvo kot bitcoin,” je povedal. Ob tem pa je dodal, da je mogoče predvidevati, da bodo vlagatelji uporabili večje količine bitcoinov. Pri tem pa je treba pripomniti, da so pri najbolj dragoceni kriptovaluti bitcoin in njenih rivalih (ethereum in ripple) opazili večjo odprodajo. Bitcoin je po navedbah Russia Today izgubil skoraj polovico najvišje vrednosti, ki jo je dosegel, saj je na trgu v sredo bil vreden 10.776 ameriških dolarjev.

Bankir in nekdanji predsednik uprave banke Wells Fargo Dick Kovacevich je skritiziral bitcoin, saj je prepričan, da gre pri bitcoinih za prevaro in za piramidno shemo v času konstantnega povpraševanja po kriptovalutah. Ob tem pa je komentiral, da valuta ne predstavlja nikakršnega smisla, preseneča ga tudi, da vrednost valute ni še nižja.

N. Ž.