fbpx

Bivši obsojenec Lula slavil v Braziliji – Putin mu je že čestital

Foto: Epa

Na nedeljskih predsedniških volitvah v Braziliji je tesno zmagal nekdanji predsednik Luiz Inacio Lula da Silva. S 50,9 odstotka glasov je v drugem krogu premagal dosedanjega predsednika Jairja Bolsonara. V prvi izjavi je pozval k miru in enotnosti v državi. Dobil je že številne čestitke iz tujine, poroča STA. Luli je čestital tudi ruski predsednik Vladimir Putin in dejal, da izvolitev potrjuje njegovo veliko politično avtoriteto. Bolsonaro se je doslej še ni oglasil, nekaj njegovih privržencev pa se je zbralo v prestolnici s sporočilom, da ne priznavajo izida volitev.

“Ta država potrebuje mir in enotnost. Demokracija se je vrnila,” je Luiz Inacio Lula da Silva dejal svojim privržencem v Sao Paulu, poročajo tuje tiskovne agencije. Dodal je, da so pred njim številni izzivi, med njimi prehranska kriza, gospodarstvo, politična razdeljenost države ter uničevanje gozdov v Amazoniji. Spomnimo, brazilsko sodišče je zaradi korupcije takrat nekdanjega brazilskega predsednika leta 2017 obsodilo na devet let in pol zapora – leto kasneje se je za predsedniški položaj potegoval kar iz zapora, kamor ga je po njegovih besedah spravila desnica. Med prestajanjem kazni je prejel še dodatnih 12 let – ponovno zaradi zaradi korupcije in sprejemanja podkupnin. Po odločitvi brazilskega vrhovnega sodišča o spremembi kazenskega zakonika je bil po 18 mesecih iz zapora izpuščen.

77-letni Lula da Silva, nekdanji sindikalist, čigar dolga kariera v brazilski politiki se je pričela v začetku 80. let prejšnjega stoletja, vodi progresivno Delavsko stranko (PT). Med letoma 2003 in 2010 je dva mandata zasedal položaj predsednika Brazilije in med drugim uvedel številne socialne programe, namenjene delavskemu razredu in boju proti revščini, na mednarodnem prizorišču pa se je zavzemal za spremembo ravnovesja moči med svetovnimi silami. Medtem ko so se nekateri razveselili razultatov volitev, so številni jokali, ko je med drugim krogom postalo jasno, da dosedanji predsednik ne bo ponovil zmage. 67-letni Jair Bolsonaro, nekdanji vojaški častnik in nato 27 let poslanec, je bil za predsednika izvoljen leta 2018. Njegova stališča in komentarji, ki jih nekateri opisujejo kot skrajno desničarske in populistične, so bili v Braziliji deležni tako navdušenih pohval kot tudi kritik. Opira se predvsem na konservativne in tradicionalne vrednote, kot so Bog, domovina in družina. Je glasen nasprotnik istospolnih porok in homoseksualnosti, splava in sekularizma, v zunanji politiki pa je zagovarjal tesnejše odnose z ZDA in Izraelom.

Podporniki Bolsonara so bili vidno razočarani nad rezultatom volitev. (Foto: Epa)

Po preštetju vseh glasovnic je Lula prejel 50,9 odstotka glasov, Bolsonaro pa 49,1 odstotka. Lula je dobil 2,13 milijona več glasov in je slavil v 13 zveznih brazilskih državah, Bolsonaro pa v 14. Lula je po objavi izida volitev že prejel številne čestitke iz tujine. Med prvimi mu je čestital ameriški predsednik Joe Biden, ki je poudaril, da so bile volitve svobodne, pravične in verodostojne. Francoski predsednik Emmanuel Macron je dejal, da Brazilija z izidom nedeljskih volitev odpira novo stran zgodovine. Visoki zunanji predstavnik EU Josep Borrell je na Twitterju zapisal, da so bile volitve mirne in dobro organizirane. Luli je čestital tudi ruski predsednik Vladimir Putin in dejal, da izvolitev potrjuje njegovo veliko politično avtoriteto. Novi brazilski predsednik je prejel čestitke tudi iz več latinskoameriških držav. Med drugimi so mu čestitali venezuelski predsednik Nicolas Maduro, argentinski predsednik Alberto Fernandez in predsednik Čila Gabriel Boric.

Sara Kovač