Bizarno! Italijansko zmago na Euro 2020 povezujejo z rasizmom in porazom multikulturalizma, ker ima ekipa veliko Italijanov!

Italijanska reprezentanca tarča rasističnih opazk (foto: AFP)

“Težava italijanske nogometne reprezentance je, da ima preveč Italijanov”, je v bizarnem članku zapisal “The Economist”, ki povezuje italijansko zmago na Evropskem prvenstvu v nogometu s fašizmom, rasizmom in porazom multikulturalizma.

Vsak nogometni navdušenec ve, da je Italija v nedeljo zvečer slavila zmago Anglije s 3:2 in s tem na evropskem nogometnem prvenstvu 2020 prvič zmagala po letu 1968. Medtem ko so Italijani zmagoslavno slavili, pa so nekateri navijači Anglije jezno obsojali tri temnopolte igralce svoje ekipe, ki so zgrešili enajstmetrovke.

Veliko se je pisalo o tej sramotni rasistični zlorabi temnopoltih igralcev a tudi Italijani so postali tarča zlorab. Na britanskih ulicah so namreč Italijane fizično napadli. Razlog rasizma pa: ker je v italijanski nogometni reprezentanci večina Italijanov. Kdo bi jih razumel. “Najbolj presenetljiv vidik 26-članske ekipe je, da med glavnimi igralci ni niti enega temnopoltega”, so zapisali v The Economist in dodali, da so bili trije igralci rojeni v Braziliji, a so vseeno italijanskih korenin,

Poleg demografskih razprav je “najbolj presenetljiv vidik” članka njihova definicija “obarvani ljudje” v ameriškem slogu. Emerson Palmieri, eden od igralcev italijanske ekipe, je rojen v Braziliji in je opazno temnejši od večine soigralcev, a za namene članka velja za belca. Saj “obarvano” za njih očitno pomeni le “črno”, pri čemer so druge rase izključene iz te kategorije. Omenjeni članek je preplavil splet. Poraja se vprašanje, če bi Ekonomist napisal zgodbo, če kakšna afriška ekipa na svetovnem prvenstvu ne bi imela belih ali azijskih igralcev? Odgovor je jasen, seveda da ne.

Sara Kovač