fbpx

Bizarno: Ladja venezuelske mornarice streljala na nemško potniško ladjo, se zaletela vanjo, nato pa se je potopila!

Venezuelska vojaška ladja OPV Naiguatá se je v incidentu potopila (Foto: Facebook)

V mednarodnih vodah Karibskega morja se je v ponedeljkovih zgodnjih jutranjih urah zgodil naravnost bizaren incident. V njem je ladja venezuelske mornarice najprej pričela streljati na nemško potniško ladjo, nato pa se je vanjo pričela zaletavati. Vojaška ladja je pri tem utrpela tako hude poškodbe, da se je potopila, plovnost nemške ladje z ojačanim trupom pa ob tem ni bila prizadeta. ZDA so sicer na glavo venezuelskega socialističnega diktatorja Nicolasa Madura že razpisale 15-milijonsko nagrado!

V ponedeljkovih zgodnjih jutranjih urah po lokalnem času se je v mednarodnih vodah Karibskega morja zgodil naravnost bizaren incident, v katerem je venezuelska vojaška ladja OPV Naiguatá napadla nemško križarko RCGS Resolute. Kot so sporočili Iz hamburške družbe Columbia Cruise Services, ki je lastnica ladje, je bila RCGS Resolute predmet agresije s strani venezuelske mornarice v mednarodnih vodah, 13,3 navtične milje od otoka La Tortuga. V času incidenta je bilo na krovu pa je bilo 32 članov posadke, potnikov pa niso prevažali, navaja The Jerusalem Post.

Potem, ko se je venezuelska vojaška ladja zaletela v potniško ladjo z ojačanim trupom, se je potopila
Med plovbo proti Willemstadu na nizozemskem otoku Curaçao so na motorju ladje izvajali rutinska vzdrževalna dela, pri čemer so skrbeli za varnostno razdal do otoka La Tortuga. Malo po polnoči je v bližino ladje priplula venezuelska vojaška ladja, ki je po radijski zvezi posadko RCGS spraševala o njihovih namenih in jim nato odredila, da jim sledijo proti kraju Puerto Moreno na otoku Margarita.

Kapitan je želel ponovno preveriti njihovo navodilo, saj bi takšna preusmeritev pomenila velik odklon s predvidene poti. Medtem, ko je kapitan komuniciral z upravo, je pričela ladja venezuelske mornarice na potniško ladjo streljati, kmalu zatem pa se je še zaletela v njeno levo stran pod kotom 135 stopinj in jo tako želela prisilno potisniti v smer proti venezuelskim teritorialnim vodam.

Križarka RCGS Resolute, ki sicer pluje pod portugalsko zastavo, je pri tem utrpela manjše poškodbe, a je ostala plovna in je nadaljevala pot. Ladja venezuelske mornarice pa je bila ob tem hudo poškodovana, saj ima RCGS Resolute ojačan trup za plovbo po zaledenelih vodah. V venezuelsko vojaško ladjo je tako pričela vdirati voda in se je kmalu zatem potopila, člane posadke, med katerimi ni bilo smrtnih žrtev, pa so iz morja rešile venezuelske oblasti. Venezuela zdaj posadko potniške ladje obtožuje, da ni upoštevala navodil in se je z ojačanim trupom namerno zaletela v njihovo vojaško ladjo ter, da so prizorišče incidenta zapustili brez, da bi rešili 44 pripadnikov mornarice.

RCGS Resolute (Foto: Facebook)

Na Madurovo glavo ZDA že razpisale 15-milijonsko nagrado
Ameriško ministrstvo za pravosodje je sicer venezuelskega socialističnega diktatorja Nicolasa Madura prejšnji mesec obtožilo zaradi vodenja kriminalnih operacij, ki so vključevale preprodajo drog in zaradi financiranja terorizma. Za informacije, ki bi vodile do aretacije ali obtožbe Madura so razpisali 15 milijonov dolarjev nagrade.

Rok Krjanc