fbpx

Podatki ameriških obveščevalnih služb kažejo na to, da Kitajska prikriva resnične razsežnosti epidemije novega koronavirusa!

Ljudje v vrsti pred trgovino Walmart v Vuhanu 31. marca (Foto: epa)

Ameriške obveščevalne službe so po podatkih treh visokih uradnikov odkrile, da Kitajska prikriva resnične razsežnosti epidemije novega koronavirusa. Tudi predsednik Donald Trump je izrazil dvome v resničnost kitajskih navedb, podpredsednik Mike Pence pa je dejal, da bi se zadeve v primeru boljše odzivnosti Kitajske lahko iztekle bolje. Dvome v resničnost kitajskih podatkov vzbujajo tudi razmere, ki jih je epidemija povzročila v Italiji in Španiji, po družbenih omrežjih pa so začele krožiti fotografije iz vuhanskih pogrebnih zavodov, kamor dnevno pripeljejo po več tisoč žar s posmrtnimi ostanki umrlih v zadnjem obdobju.

Kitajska naj bi po podatkih ameriških obveščevalnih služb prikrivala dejanske razsežnosti izbruha koronavirusa in naj bi poročala o številih okužb in smrti, manjših od dejanskih. To so razkrili trije visoki ameriški uradniki, ki niso želeli podati podrobnosti o vsebini tajnega poročila, dva pa sta po poročanju Bloomberg povedala, da so kitajski podatki lažni. Država, od koder novi koronavirus izvira, sicer priznava le 82 tisoč primerov okužb z novim koronavirusom in 3.300 smrti. To je precej manj od 189 tisoč primerov okužb in 4 tisoč smrti, kolikor so jih po podatkih Johns Hopkins Univesity zabeležili v Združenih državah Amerike v razmeroma kratkem času.

Tudi Trump izrazil dvome v resničnost kitajskih navedb
Tudi ameriški predsednik Donald Trump je v sredo izrazil dvom o resničnosti uradnih podatkov kitajskih oblasti, omenjenega obveščevalnega poročila pa naj ne bi prejel. Po Trumpovih besedah med ZDA in Kitajsko konstantno potekajo pogovori, Peking pa naj bi zdaj kupil za 250 milijard dolarjev ameriških izdelkov.

Donald Trump na novinarski konferenci 1. aprila (Foto: epa)

Če bi bila Kitajska, ki je sprva skušala prikriti epidemijo, bolj odzivna, bi se zadeve iztekle bolje
“Resnica je, da bi se lahko stvari iztekle bolje, če bi bila Kitajska bolj odzivna,” pa je v sredo za CNN povedal podpredsednik Mike Pence in dodal: “Zdaj je očitno, da še preden je svet decembra izvedel za dogajanje, mogoče celo cel mesec prej, je bil izbruh na Kitajskem realnost.” Še preden je Kitajska uvedla strogo karanteno, so se pojavljali dvomi o resničnosti poročanih podatkov. Režim je stalno spreminjal metodologijo štetja primerov, več tednov so bili ljudje brez simptomov izključeni iz testiranja, šele ta torek pa so na seznam okuženih dodali 1.500 oseb, ki niso izkazovale simptomov.

Komunisti lažejo z namenom ohranitve režima
Republikanski senator iz Nebraske Ben Sasse je glede dogajanja izjavil, da je trditev, da imajo ZDA več smrtnih primerov kot Kitajska, lažna: “Brez, da bi komentiral kakršnekoli tajne informacije, je to boleče očitno: kitajska Komunistična partija je lagala, laže in bo nadaljevala z laganjem, da bi zaščitila režim.”

Ben Sasse (Foto: epa)

Razmere v Italiji in Španiji dodatno vzbujajo dvome v resničnost kitajskih podatkov
Tudi imunologinja State departmenta Deborah Birx, ki svetuje Beli hiši dvomi o resničnostih podatkov: “Medicinska skupnost dojema kitajske podatke kot resne, a veliko manjše od pričakovanih.” Pri tem dodaja, da je postalo očitno, da manjka velik del podatkov, potem ko so se pokazale razsežnosti epidemije v državah, kot sta Italija in Španija.

Deborah Birx (Foto: epa)

Po družbenih omrežjih zaokrožile fotografije več tisoč žar, ki čakajo na prevzem
Dvome o resničnosti podatkov so v javnosti vzbudile tudi vrste pred osmimi pogrebnimi zavodi v Vuhanu, kjer so svojci čakali na prevzem posmrtnih ostankov svojih bližnjih.

Foto: družbena omrežja

Prav tako so po družbenih omrežjih zaokrožile fotografije tovornjakov, ki so v pogrebne zavode pripeljali po več tisoč žar s pepelom naenkrat.

Foto: družbena omrežja

Po ukinitvi stroge karantene so svojci posmrtne ostanke umrlih v zadnjem obdobju na območju Vuhana lahko pričeli prevzemati šele pred dvema tednoma.

Foto: družbena omrežja

Rok Krajnc