fbpx

Bizarno: V bolnišnicah imajo migranti prednost pred državljani

Vir: EPA

Avstrijsko javnost je razburila novica, da se migranti lahko izognejo čakalnim vrstam v bolnišnicah. Na prednostni listi so bojda zato, ker imajo težave s komunikacijo. Večina migrantov pri obisku bolnišnice potrebuje prevajalca, kar pa avstrijskim oblastem predstavlja precejšen strošek. Pravijo, da bi bil strošek še večji, če bi morali migranti čakati v vrsti, zato jih vzamejo naprej. 

Problem se je pojavil prejšnji teden, ko se je v neki avstrijski bolnišnici pojavilo večje število z gripo obolelih avstrijskih državljanov, ki so opazili, da so bili iskalci azila deležni prednostne obravnave. Avstrijske oblasti so v vmesnem času potrdile, da iskalci azila prejmejo prednostno obravnavo, nato jo prejmejo tudi zaporniki in invalidi, nato pa državljani, poroča avstrijski TheLocal.

Vsi, ki zaprosijo za azil, prejmejo brezplačen zdravniški pregled, kar v veliki meri obremenjuje avstrijski zdravstveni sistem, saj se je samo v lanskem letu v Avstriji registriralo okoli 90.000 migrantov. Na začetku migrantske krize je dodatne usluge ponudilo kar 500 zdravnikov, v zadnjem času pa se je število “voljnih” zmanjšalo na 150 do 200.

K zdravniku brez kartice
Martin Gantner
iz avstrijskega Karitasa omenja tudi problem, da iskalci azila k zdravniku ne nosijo kartic zdravstvenega zavarovanja, kljub temu da so jih prejeli. To dodatno upočasnjuje zdravstvene preglede v bolnišnicah, kjer so vrste že tako predolge. “Brez kartice ne moremo vedeti, ali oseba namerava Avstrijo samo prečkati ali išče azil, prav tako ni nobene možnosti, da bi dobili povrnjene stroške,” je razmere v bolnišnicah komentirala predstavnica Združenja avstrijskih zdravnikov Sarah Schernthaner.

Ž. K.