fbpx

Bizarno: Vodja španske muslimanske skupnosti zahteva opravičilo španskega kralja, ker so Španci leta 1492 končali 770 let dolgo okupacijo Španije!

Bitka pri Covadongi, zmaga asturijskega kralja Pelagija (vir: twitter)

Potem ko je novi mehiški predsednik od španskega kralja zahteval opravičilo za špansko osvajanje Mehike, se je nedavno oglasil še predsednik španske islamske skupnosti, ki zahteva opravičilo kralja vsem muslimanom za rekonkvisto, s katero je Španija končala 770 let dolgo islamsko okupacijo Iberskega polotoka.

Kmalu po izvolitvi na mesto mehiškega predsednika je Andres Manuel Lopez Obrador zahteval opravičilo španskega kralja Filipa VI za pokoritev “Mehike”, zdaj enako zahteva mošeja v Sevilli.

Išbiljska mošeja je na Facebooku v imenu islamske skupnosti in njenega predsednika Jihada Sarasúe po poročanju portala La Sexte objavila izjavo, v kateri muslimani v Španiji zahtevajo opravičilo za končanje okupacije južnega dela Iberskega polotoka, na katerega so v 8. stoletju po Kristusu vdrli muslimani. “Verjamem, da se nahajamo v zgodovinskem trenutku, da se zavemo krivde zlobe, ropa, izgona in umora, do katerega je prišlo po ukazih katoliških monarhov in njihovih bližnjih kolaborantov, ki se je končalo s predajo Granade in uničenjem vsega, kar je spadalo k muslimanski skupnosti,” piše v izjavi.

Še en poskus prikazovanja muslimanov kot žrtev, čeprav so bili osvajalci
Iz tega razloga muslimani v Španiji zahtevajo opravičilo za osvoboditev Španije izpod islamskega škornja, ki se je začela z muslimansko invazijo na Hispanijo leta 711. Boj, ki ga je združena španska krona Aragonije in Kastilije bila od prve krščanske zmage v bitki proti muslimanskim osvajalcem pri Covadongi leta 722 do padca Nasridske kraljevine v Granadi leta 1492, je pomenil konec nadvlade islama na Iberiji.

8. septembra še vedno obeležujemo god Gospe od Cadonge, s katerim se spominjamo posredovanja blažene device Marije v prvi bitki rekonkviste leta 722, ko je asturijski kralj Pelagij vodil krščanske sile v prvo zmago proti Umajidskem kalifatu.

Da bi se Španija opravičevala za osvoboditev svojih lastnih ljudi, je naravnost absurdno. Primerljivo bi bilo z opravičevanjem Poljske, Francije in Rusije Nemčiji, ker niso sprejeli nemške nacionalsocialistične okupacije med 2. svetovno vojno. Lahko bi šli še dlje in bi se morali Američani opravičevati Veliki Britaniji, ker so se drznili odcepiti od matične države. Lahko bi šli še dlje nazaj in bi od muslimanov zahtevali opravičilo za okupacijo Španije, ki se je začela leta 711. Še več, lahko bi zahtevali kar opravičilo celotne islamske skupnosti za napade na krščanski svet, ki so se začeli že leta 637 z islamskim napadom na Jeruzalem, ki je bil takrat del Bizantinskega cesarstva.

Španski kralj Filip VI se zaenkrat na zahteve španske islamske skupnosti še ni odzval. Ali se bo opravičil ali pa raje ubral metode svojih častitljivih prednikov, pa bo pokazal čas.

Ivan Šokić