fbpx

BLM aktivizem ima svojo ceno! Finalno tekmo lige NBA si je ogledalo kar 70 odstotkov manj gledalcev kot lani!

Transparenti in napisi na dresih igralcev v podporo radikalnemu gibanju BLM so postali stalna spremljevalka tekem lige NBA (foto: EPA)

NBA je upal, da si bodo zapomnili finale lige, saj so voditelji lige predvidevali, da so ljudje lačni športnih spektaklov in si želijo zabave. Namesto tega se je zgodilo ravno obratno, zato bi organizatorji finale najraje čimprej pozabili. Zadnje igre v finalu lige NBA so dosegale rekordno nizke oglede, finale pa si je ogledalo kar 70 odstotkov manj gledalcev.

V petek zvečer je peta igra finala pritegnila 5,7 milijonov gledalcev. Čeprav je omenjeno število zelo nizko, gre za uspešno gledanost v primerjavi s številom gledalcev, ki so gledali prve tri tekme v seriji. Ogled tekem preko televizijskih zaslonov beleži kar 70-odstotni upad. Leta 2019 si je peto tekmo v finalu lige NBA – takrat sta se v finalu pomerila Golden State Warriors in Toronto Raptors – ogledalo preko 18,22 milijonov gledalcev, je poročal Breitbart.

Tako je leto kasneje peta igra finala, v kateri je igral LeBron James za Los Angeles Lakers, pritegnila manj kot 12,5 milijona gledalcev kot igra, ki je v finalu vključevala ekipo iz Kanade. Gledanost prve tekme finala je bila najnižja po letu 1994, gledanost druge igre finala pa je bila še nižja od prve. Slaba gledanost se je tako samo še nadaljevala in tretja tekma finala dosegla še slabši rezultat, kar jo je uvrstilo med najslabše gledane tekme finala lige NBA v zgodovini, saj je dosegla le 4.395 milijona gledalcev.

Slovenski košarkarski reprezentant Luka Dončić v majici “črna življenja štejejo” (foto: EPA)

Po mnenju poznavalcev to sploh ne bi smelo biti presenečenje, saj je ogromno navijačev mnenja, da je postala košarka preveč politična. Podobno so tudi ugotovili skozi Harrisovo anketo, kjer je kar 39 odstotkov vprašanih menilo, da je NBA liga postala preveč politična. Petina vprašanih pa meni, da je košarko izključila zato, ker je NBA liga globoko povezana s Kitajsko. Letošnja sezona NBA po koronavirusu se je tako zaključila z ogromno prisotnostjo proti-ameriškega programa Black Lives Matter.

Finale Lige NBA si je ogledalo rekordno nizko število gledalcev (Foto: epa)

Pred kratkim je predstavnik lige NBA dejal, da prihodnje leto v ligi ne bodo več dovolili aktivizma v imenu socialne pravičnosti na igrišču, kar je bilo v tej sezoni nekaj povsem običajnega. Pooblaščenec je še poudaril, da sedaj razumejo, da gledalci želijo le gledati tekmo, kjer jih ne bi motili oglasi, ki poudarjajo tovrstne teme.

Sara Kovač