fbpx

BLM spoznali, kje je meja: Ker so izrazili podporo Palestincem, postali antisemiti!

Gibanje BLM je imelo podporo korporacij, medijev in politike vse dokler niso začeli zagovarjati Palestine (foto: EPA)

Gibanje Black Lives Matter v Veliki Britaniji je uživalo široko podporo politike, korporacij in medijev, vse dokler niso izrazili mnenja, da tudi “palestinska življenja štejejo”. Na tej točki so reagirali judovski aktivisti, ki so gibanje BLM označili za antisemitsko.

Judovski aktivisti iz Velike Britanije so napadli gibanje Black Lives Matter zaradi propalestinskih tvitov in trditev, da tudi palestinska življenja štejejo. Judje so prepričani, da je črnsko gibanje s tem razkrilo svojo antisemitsko nrav. Pri BLM so objavili niz tvitov, v katerih so kritizirali Izrael na račun načrtov za priključitev okupiranih palestinskih ozemelj in pozvali k solidarnosti s Palestinci, poroča Russia Today.

Britanski odsek BLM je v nedeljo objavil niz tvitov, v katerih je kritiziral Izrael zaradi načrtov za priključitev osvojenih palestinskih ozemelj, in pozval k solidarnosti s Palestino. V eni izmed prejšnjih objav so zapisali, da britanska politika prevladuje zaradi pravice kritiziranja sionizma in kolonialnih prizadevanj izraelskih naseljencev, medtem ko v Izraelu še vedno nadaljuje s priključevanjem območja Judeje in Samarije.

Ta del je povzročil besne reakcije britanske nevladne organizacije Kampanja proti antisemitizmu (CAA). “Sionizem je gibanje za pravico do samoodločanja Judov,” je v odgovor tvitnil CAA. Dodajajo še, da tako imenovani “antisionizem” izključno zanika Jude, saj vidijo samo to, da imajo oni prav in so zato antisemitski. “Izobražujte se. S predsodki se ne morete boriti proti predsodkom,” so še dodali pri CAA. Ko se Judje borijo za pravico do samoodločanja, je to dobra stvar, ko to počnejo ostali narodi, je to slaba stvar, nas želijo prepričati nasprotniki palestinskih življenj.

BLM je odgovoril z objavo niza tvitov, v katerih je zavrnil stališče, da je kritika izraelske politike do Palestincev enakovredna antisemitizmu in vztrajal, da, “gre za združen boj proti kolonializmu v vseh oblikah. Pravičnost je nedeljiva.” Palestino pri tem pozivajo, da prepove vse trgovanje in vojaško sodelovanje z Izraelom, suspendira vse sporazume proste prodaje z njimi, prepove vse nelegalno trgovanje in se prepriča, če je bilo zadoščeno vsem žrtvam zaradi vojnih zločinov, ki jih je povzročil Izrael.

“Ne glede na to, od kod prihaja sovraštvo, bomo vedno naredili vse, kar je v naši moči, da zaščitimo britanske Jude,” so sporočili pri CAA.

Sara Kovač