fbpx

Švedska zaradi neukrepanja glede Covid-19 postaja črna pika na turističnem zemljevidu Evrope

Švedska. (Foto: epa)

Švedska preživlja hude gospodarske posledice zaradi svojega lahkomiselnega spoprijemanja s Covidom-19. Medtem ko se preostala Evropa počasi odpira, na Švedskem še vedno zavlačujejo z resnimi ukrepi. Vendar pa epidemija novega koronavirusa ne odnaša zgolj zdravja Švedov in njihova življenja, marveč tudi milijone iz njihovih denarnic. 

Na Švedskem vse do danes še niso zaprli države zaradi epidemije koronavirusa, so pa sprejeli nekaj blažjih ukrepov. Prav zato so v tej državi zabeležili že skoraj 70 tisoč primerov obolelih s Covidom-19 in preko 5300 z njim povezanih smrti, in sicer več kot vsi njeni skandinavski sosedje skupaj. Prav zato se je Švedska v teh nekaj mesecih spremenila v osovraženo turistično destinacijo, zaradi česar so izgubljeni številni prihodki od turistične dejavnosti. Švedska svojeglava strategija boja z epidemijo novega koronavirusa je bila sicer izbrana z namenom ustvariti čredno imunost na že omenjeni virus, vendar pa je številne tuje turiste prepričala, da je ne smejo izbrati za svojo turistično destinacijo, poroča Sputnik News.

Švedska je običajno zelo priljubljena turistična destinacija, vendar pa to poletje zagotovo ne bo tako. Švedsko gostinstvo posledično izgubi 34 milijonov dolarjev na dan. Švedsko sicer radi obiskujejo turisti iz Norveške, Danske, Nemčije, Finske, Nizozemske in ZDA, ki skupaj predstavljajo 71 odstotkov poletnih turistov v tej državi. Samo te države so lani skupaj ustvarile 3,1 milijarde dolarjev prometa. Dandanes pa že vseh pet evropskih držav toplo odsvetuje svojim državljanom obisk te države, poleg tega pa so zaprte tudi meje za države izven Evrope. Samo Norveška in Danska pa prispevata približno polovico tujih obiskovalcev. Na Švedskem ob tem ugotavljajo, da ta situacija prinaša hude posledice še zlasti za nekatere tamkajšnje poletne destinacije.

Foto: epa

Samo junija so potovalne omejitve že omenjenih držav Švedsko stale 880 milijonov dolarjev. Nekatere izmed teh držav so v zadnjem času sicer odprle državne meje, vendar ne za Švedsko. Država se bo morala spopasti tudi z dolgoročnimi posledicami, saj tujci postajajo sumničavi glede Švedske, kar bi dolgoročno lahko vplivalo na njeno turistično privlačnost. Še leta 2019 so Švedi samo v poletnih mesecih zaslužili 8,5 milijarde dolarjev. Tudi Svetovna zdravstvena organizacija navaja, da bo Švedska verjetno še naprej ostala na seznamu držav z visokim tveganjem okužbe. Švedska agencija za javno zdravje sicer povečuje število testov, opravljenih v skladu s priporočili Svetovne zdravstvene organizacije.

Koronavirus je posledica genetske kombinacije vsaj treh virusov: gripe – za hitro širjenje, HIV – za nevtralizacijo imunskega sistema in SARS – za uničenje organizma. Obstaja več dokazov, da virus ni naključen: gre za virus, ki je bil patentiran leta 2018, genetiki iz več držav so že dokazali, da je virus narejen z uporabo metode za genetsko manipuliranje Shuttle. Gre za umetni virus, ki je bil narejen kot orožje za biološko vojskovanje. Odgovor  na vprašanje, ali je bil virus sproščen umetno, in ali je res  ušel iz laboratorija, še ni znan, verjetno bo resnica znana šele po pandemiji.

Domen Mezeg