fbpx

Bo Donald Trump zbudil vojsko tovornjakarjev, ki bo ustavila prisilno prostitucijo?

Foto: iStock

Bili so časi, ko je voznik tovornjaka Kevin Kimmel vedel le malo o trgovini z ljudmi. Vendar pa se je to spremenilo, ko je zjutraj 6. januarja 2015 zapeljal na bencinsko črpalko v New Kent County v Virgini.

Kimmel je bil priča sceni, ki jo je na omenjeni bencinski črpalki uprizorilo nekaj ljudi. Njegov pogled pa je ujel še nekakšno nenavadno družinsko vozilo, ki je bilo parkirano v bližini. “Stvar je v tem, da je bil to stari avtodom RV s črnimi zavesami, ki ni deloval družinsko,” pravi Kimmel. Ta je nato videl nekega moškega, ki se je približeval avtodomu in je potrkal, preden je vstopil. Avtodom se je začel nato premikati in očitno je bilo, da se je za njegovimi ‘štirimi stenami’ nekaj dogajalo. Izza zavese se je pojavila mlajša ženska in nenadoma izginila. Takoj je izvlekel svoj pametni telefon in poiskal kontaktne podatke lokalnega šerifa. Kmalu je bilo na prizorišču polno policijskih vozil, Kimmel pa je žensko, ki jo je policija prijela v avtodomu, opisal kot v “zelo slabem stanju”. Prav tako je policija v lisice vklenila moškega.

Žrtev ‘seks’ trgovine
Čeprav je dal Kimmel izjave za policijo in FBI, pa o tovrstnih incidentih ni slišal že mesece. Kasneje je v časopisu videl, da je bila ženska, ki jo je opazil v avtodomu, 2o-letna žrtev trgovine s seksom. Zvabili so jo stran od njenega doma v Iowi in jo proti njeni volji izpostavili grozoviti tragediji mučenja, spolnih napadov in prisilne prostitucije  to pa sta storila kar partnerja iz Iowe Laura Sorenson in Aldair Hodza, ki sta bila potem zaradi tovrstnega kaznivega dejanja obsojena na 40 in 42 let zapora.

Na sojenju je prišlo na dan, da sta obtoženca v noge žrtve zabijala žeblje, jo ožgala z vročimi kovinskimi instrumenti, ki sta jih segrela na gorilniku v avtodomu, in jo prodajala tovornjakarjem, ki so odgovorili na oglas na spletu. Žrtev sicer ni bila nikoli javno imenovana, Kimmela pa je njena usoda močno pretresla.

Trump trgovino z ljudmi v ZDA opisal kot epidemijo
CNN poroča, da tovornjakarji, kot je Kimmel, vse bolj delujejo v prvi bojni črti v boju proti trgovini z ljudmi. Tovrstno kaznivo dejanje je National Human Trafficking Hotline (NHTH) opisal kot “obliko sodobnega suženjstva, v katerem trgovci uporabljajo silo, prevaro in prisilo za nadzor žrtve zaradi opravljanja gospodarskih spolnih dejanj ali storitev proti njegovi ali njeni volji”. Žalostno je, da so žrtve najpogosteje ženske in otroci, prav tako pa tudi moški in fantje. O potencialni pojavnosti tovrstne trgovine z ljudmi so do sedaj poročali še iz vsake ameriške države, to vprašanje pa je kot “epidemijo” nedavno opisal sam predsednik ZDA Donald Trump. Sicer pa so tisti, ki so najbolj ogroženi, ponavadi posamezniki brez močne socialne ali družinske podpore. Vsekakor pa je žrtev lahko vsakdo.

Poti tovornjakarjev in žrtev se pogosto križajo
Kimmel, ki še vedno vozi tovornjak, o svojih izkušnjah pa govori na dogodkih za boj proti trgovini z ljudmi po vseh ZDA, pravi, da tovornjakarji ponavadi preživijo veliko časa v krajih, skozi katere gredo glede na prehodno naravo njihovega dela tudi njihove žrtve. “Preprodajalci nenehno selijo te ljudi. Ostanejo v temi. To pa je tudi razlog, zakaj nikjer ne morejo biti predolgo,” je pojasnil. “Toda ko jih premaknete, pridejo v moj svet. Če vemo, kakšni so znaki in smo nanje pozorni, potem lahko poskrbimo, da velik del tega problema izgine.” To pa je tudi poanta Kendis Paris in njene dobrodelne organizacije Tovornjakarji proti trgovini z ljudmi (TAT). Njena organizacija želi tovornjakarje izobraževati o tem, na kaj naj bodo v svoji okolici pozorni, kako naj poročajo o domnevnih incidentih trgovine z ljudmi in zakaj je pomembno, da to storijo.

Medtem ko Paris pojasnjuje, da je večina kaznivih dejanj spolne trgovine z ljudmi oglaševana na spletu, sama dejanja pa se največkrat izvajajo v hotelih in motelih, pa bodo zvodniki poskušali prodati svoje žrtve tudi v tranzitu postojank tovornjakarjev, zato je pomembno, da slednji odreagirajo skrbno. “Trenutno je na cestah ZDA več tovornjakarjev kot policistov,” pravi Paris ter dodaja, da želi njena organizacija predvsem zbuditi “prehodno, mobilno vojsko, ki bi prijavila tovrstna kazniva dejanja, namesto da spolna trgovina z ljudmi poteka pred njihovimi nosovi”.

Bo 3,5 milijona tovornjakarjev ustavilo prisilno prostitucijo?
Kljub zagretosti Kendis Paris pa se pojavlja vprašanje, kako učinkovitih je lahko 3,5 milijona tovornjakarjev (po podatkih Združenja ameriških tovornjakarjev) v boju proti tovrstni trgovini z ljudmi. Veliko tovornjakarjev namreč ni prepričanih, ali so bili priča prostituciji ali pa trgovini z ljudmi, zato raje ne storijo ničesar.

Pripravlja se zakon
Vendar pa CNN poroča, da bi tovrstno pomoč s strani tovornjakarjev lahko zelo kmalu udejanjili tudi v obliki novih državnih zakonov. V zadnjih tednih je bil namreč predložen predlog zakona v senatu v Teksasu, da bi morali vsi, brez izjeme, ki želijo pridobiti licenco za voznika tovornjaka, obvezno opraviti tečaj ozaveščanja o trgovini z ljudmi. Tovrstna zakonodaja je v pripravi tudi v Kansasu in Arkansasu.

Marjanca Scheicher