fbpx

Bo Evropski parlament vendarle prekinil pristopna pogajanja EU s Turčijo?

(Foto: epa)

Evropski komisar za širitev Johannes Hahn je danes v Strasbourgu izrazil skrb EU glede notranjih razmer v Turčiji in dejal, da je treba razvoj podrobno spremljati. Ne glede na morebitno prekinitev pristopnih pogajanj pa je treba s Turčijo okrepiti dialog, je dodal. Poslanci so se sicer v razpravi večinsko izrekli za prekinitev pogajanj.

Hahn je v razpravi o prekinitvi pristopnih pogajanj z Ankaro izrazil željo, da bi se odnosi med EU in Turčijo izboljšali, saj je pomemben partner. Kot je pojasnil, so se voditelji EU in turški diktator Recep Tayyip Erdogan strinjali, da bodo nadaljevali odprti dialog. Obenem pa je opozoril na številne kršitve temeljnih pravic in svoboščin v Turčiji ter številne priprte akademike in novinarje. Temu sta se pridružila tudi predstavnik estonskega predsedstva EU Matti Maasikas in poročevalka, evropska poslanka Kati Piri (S&D).

Pirijeva je v luči kršitev temeljnih pravic v Turčiji spomnila še na morebitno uvedbo smrtne kazni. Kot je pojasnila na novinarski konferenci pred razpravo, bi nemudoma prekinili pristopna pogajanj, če bi Turčija uvedla smrtno kazen. EU namreč temelji na določenih vrednotah in te je treba jemati resno, je dejala. “Verjamem, da so spremembe možne, ampak ne v prihodnjih mesecih,” je povedala Pirijeva. Opozorila je na pomanjkanje strategije EU in članic glede pogajanj in prihodnosti s Turčijo ter kritizirala, da niso zavzeli jasnega stališča ob nedavnih aretacijah novinarjev in voditeljev nevladnih organizacij. Pozvala je k jasnim stališčem in da “imajo dejanja posledice”. Dodala je še, da EU s tem pošilja slabo sporočilo ostalim državam kandidatkam, predvsem na Zahodnem Balkanu.

Poslanka je sicer v predstavitvi postavila jasno ločnico med turško vlado in turškimi državljani. Po njenem bi prekinitev pogajanj najbolj prizadela ravno turške državljane in spomnila, da jih je skoraj polovica na spomladanskem referendumu o ustavnih spremembah glasovala proti. EU mora stati na strani državljanov Turčije, je dodala. Na vprašanje o evropskih sredstvih, ki pripadajo Turčiji kot državi kandidatki, je odgovorila, da se s prekinitvijo pogajanj zamrznejo tudi ta sredstva. Glede prerazporeditve sredstev – govorila je o 700 milijonih evrov – pa naj bi Evropski parlament zagovarjal, da se jih preusmeri na nevladne organizacije in civilno družbo v Turčiji, ki podpirajo evropske vrednote.

Poslanci so v razpravi večinsko podprli prekinitev pristopnih pogajanj in večkrat poudarili, da to ne pomeni konca dialoga, ampak, da je treba vztrajati pri dialogu. Nekateri so glasno pozvali tudi k izpustitvi zaprtih novinarjev, akademikov in opozicijskih politikov. Evropski poslanci bodo o resoluciji glasovali v četrtek. Kot je Pirijeva še ocenila na novinarski konferenci, bo resolucija sprejeta.

J. F., STA