fbpx

Bo izbruhnila tretja svetovna vojna med Rusijo in ZDA?

foto: epa

Bo izbruhnila tretja svetovna vojna med Rusijo in Združenimi državami Amerike, odkar je Barack Obama obtožil ruskega predsednika Vladimirja Putina, da je osebno vpleten v hekerske vdore v predvolilno kampanjo v ZDA?

Odhajajoči ameriški predsednik Barack Obama je odredil sankcije proti Rusiji zaradi njenega vmešavanja v volitve v ZDA, kar pa vodi do novih napetosti. Med ukrepi, ki jih je napovedal Obama, so sankcije proti ruskima obveščevalnima agencijama FSB in GRU ter zaprtje dveh ruskih stavb v New Yorku in Marylandu, ki jih Rusija po mnenju ZDA uporablja za vohunjenje. Poleg tega je 35 ruskih operativcev razglasil za nezaželene osebe v ZDA, kar pomeni, da bodo morali državo zapustiti v 72 urah.

Kaj se je zgodilo med ZDA in Rusijo?
Ameriški ukrep je  maščevanje Moskvi, ki naj bi letos vplivala na volitve v ZDA. Izjava Bele hiše: “Ruske kibernetske aktivnosti so bile namenjene temu, da vplivajo na volitve, spodkopale so zaupanje v demokratične institucije ZDA, sejejo dvom o neoporečnosti našega volilnega procesa in spodkopavajo zaupanje v institucije ameriške vlade. Ti ukrepi so nesprejemljivi in jih ne bomo prenašali.”

Vladimir Putin  ZDA naj priskrbi dokaze
Vladimir Putin
je zanikal vsakršno vpletenost in izjavil, naj ZDA prenehajo govoriti o tem, ali pa priskrbijo kakšne dokaze. Rusija pa je zato dejala, da bo upoštevala povračilne ukrepe za sankcije. Dala bo izgnati 35 ameriških diplomatov v odzivu na sankcije, ki jih je napovedal Obama.

Tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina je dejal: “Menimo, da so takšni ukrepi s strani ameriške administracije usmerjeni na dve stvari: da dodatno škodujejo ruskim-ameriškim odnosom, ki so na najnižji točki, in jasno je, da bodo vrnili udarec prihajajoči zunanji politiki novoizvoljenega predsednika.”

Donald Trump, ki bo postal predsednik 20. januarja 2017, je po Obamovi izjavi dejal: “Čas je, da se naša država premakne na večje in boljše stvari. To je v interesu naše države in njenih krasnih ljudi, zato se bom sestal z voditelji obveščevalnih agencij, da se posodobijo dejstva glede nastalega položaja.”

Ali bo nova hladna vojna?
Ker se je napetost med Rusijo in ZDA povečala, so narasli strahovi, da bi se sprožila nova hladna vojna, poroča Express. Medtem ko je Rusija dejala, da so komunikacije z Washingtonom trenutno ‘zamrznjene’ po mnogih nesoglasjih o hekerskih vdorih, po širitvi Nata in Siriji, je novoizvoljeni predsednik Donald Trump povedal, da bo skušal popraviti odnos. Po Trumpovi zmagi na ameriških predsedniških volitvah je Kremelj izrazil, da želi sodelovati pri odpravi težav pri rusko-ameriških odnosih.

V decembru pa je Donald Trump objavil pismo, ki ga je prejel od Putina, v katerem je dejal, da “so odnosi med Rusijo in ZDA še naprej pomemben dejavnik pri zagotavljanju stabilnosti in varnosti v sodobnem svetu.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je sicer predlagal podoben povračilni ukrep za Američane, da bi tudi oni izgnali 35 diplomatov, vendar je Putin za javnost izjavil, da še ne bo podpisal povračilnega ukrepa. Raje bo počakal, da funkcijo ameriškega predsednika zasede Donald Trump, pa poroča STA.

I. K.