fbpx

Bo Marine Le Pen uspela izkoristiti strah Francozov in zmanjšati zaostanek za Macronom?

Foto: epa

V luči nedavnega napada na Elizejskih poljanah v središču Pariza, ko obstaja pričakovanje, da se bodo številni volivci na današnjih predsedniških volitvah usmerili proti Nacionalni fronti Marine Le Pen, je predsedniški kandidat Francois Fillon poudaril, da se je Francija znašla v vojni. “Gre za nas ali za njih.”

Fillon, ki je napisal predvolilno knjigo z naslovom Boj proti islamskemu totalitarizmu, je izjavil, da mora boj proti terorizmu predstavljati absolutno prioriteto izvoljenega predsednika. Poleg obljube glede uničenja teroristične skupine Islamska država je dodal: “Znašli smo se v vojni in ni nobene druge alternative, mi ali oni.”

Skrajno desna kandidatka Le Pen je pozvala k takojšnjemu izgonu tujih terorističnih osumljencev in dodala, da sta aktualna socialistična vlada in njena predhodnica naredili vse za zagotovitev, da Francija izgubi boj. Vodilna predsedniška kandidata sta se v luči nedavnega umora policista v napadu, v katerega naj bi bil vpleten pripadnik Islamske države, soočila glede vprašanja, kako zagotoviti varnost državljanov.

Strokovnjaki menijo, da lahko napad izboljša rezultat Le Penove
Francoski premier Bernard Cazeneuve je po poročanju Daily Maila komentiral, da Le Penova namerava nedavni teroristični napad izkoristiti v svoj prid in ga uporabiti izključno za izpolnitev svojih političnih ciljev. Strokovnjaki verjamejo, da bi lahko streljanje na Elizejskih poljanah izboljšalo možnosti za zmago Le Penove.

Foto: epa

V četrtek zvečer je v središču Pariza strelec s kalašnikovim v roki sejal strah in smrt ter pri tem ubil enega policista in druga dva resno ranil. Do grozljivega dogajanja je prišlo le tri dni pred francoskimi predsedniškimi volitvami. Revolveraš, ki je bil identificiran kot 39-letni Karim Cheurfi, je stari znanec policije, saj je bil že obsojen na 20 let zaporne kazni, ker je leta 2001 poskušal ubiti policista.

Foto: epa

Le Penova je celotno kampanjo zgradila na migracijah in vprašanju varnosti ter se zavezala, da bo v primeru zmage vplivala na poostritev nadzora na francoskih zunanjih mejah in na izgradnjo več zaporov, saj verjame, da oblasti niso naredile dovolj, da bi zaščitile državljane pred terorističnimi napadi. Javnomnenjska anketa IFOP je razkrila, da Le Penovo zaradi njene močne protiteroristične drže podpira več kot polovica francoskih policistov.

Fredrik Erixon, direktor Evropskega centra za mednarodno politično ekonomijo, je za CNBC komentiral, da bi lahko nedavni napad izboljšal rezultat Le Penove in dodal, da se je njena celotna kampanja tako ali tako osredotočila na vprašanje migracij in terorizma.

Pred četrtkovim napadom Macron pred Le Penovo
Raziskava Elabe, ki je bila izvedena pred četrtkovim napadom, je pokazala na prednost sredinskega Emmanuela Macrona pred Le Penovo, nedavno dogajanje pa lahko vpliva, da se rezultat spremeni, saj ta poudarja nujo po okrepitvi policijskih vrst, deportaciji tujih storilcev kaznivih dejanj in zapiranju ekstremističnih mošej.

Macron je volivce nagovoril, naj po napadu ohranijo trezno glavo. “Naši napadalci želijo povzročati smrt s pomočjo simbolike in sejati paniko,” je dejal in dodal, da ne sme nič ovirati demokratičnega procesa, ki ga predstavljajo predsedniške volitve. Le Penovo je obtožil laži, ko je izjavila, da se pretekli napadi ne bi zgodili pod njenim vodstvom. “Ona ne bo zmogla zaščiti naših državljanov, kajti ne obstaja možnost za nično tveganje. Vsakdo, ki trdi drugače, se obnaša neodgovorno in sleparsko.”

Foto: epa

Fillon obljublja diplomatsko pobudo
Predsedniški kandidat Fillon je obljubil, da se bo zavzel za svobodo in varnost francoskih državljanov ter dodal, da ta boj mora predstavljati prioriteto. Obljubil je povečanje policijskih in vojaških sil in izpostavil, da bo v primeru izvolitve vložil diplomatsko pobudo za oblikovanje mednarodne koalicije, ki se bo zavzemala za boj proti islamskim ekstremistom in bo vključevala vse glavne akterje, vključno z ZDA, EU, Rusijo, Iranom in Turčijo.

Premier Cazeneuve je javnosti sporočil, da je Francija popolnoma mobilizirala svoje varnostne sile, vključno z elitnimi enotami, z namenom, da državljane zaščitijo v času prvega kroga volitev. “Nikakor ne smemo dovoliti, da bi kdorkoli ogrozil demokratični proces v naši državi,” je dejal in podaril, da se Francija ne sme vdati strahu, manipulacijam in ustrahovanju, ki bi lahko bile v prid vsem sovražnikom.

N. Ž.