fbpx

V Franciji strah in smrt sejal terorist iz vrst Islamske države in pri tem ubil policista, dva druga policista in turistko pa ranil

Foto: epa

Na Elizejskih poljanah v središču Pariza je strelec s kalašnikovim v roki sejal strah in smrt ter pri tem ubil enega policista in druga dva resno ranil. Do grozljivega dogajanja, v katerega je bil po navedbah francoske vlade vpleten pripadnik teroristične skupine Islamska država, je prišlo le tri dni pred francoskimi predsedniškimi volitvami. 

Revolveraš, ki je bil identificiran kot 39-letni Karim Cheurfi, je stari znanec policije, saj je bil že obsojen na 20 let zaporne kazni, ker je leta 2001 poskušal ubiti policista.

Poškodovana tudi tuja turistka
Francoska policija poroča, da je bil včerajšnji napad najverjetneje teroristično dejanje, na plano pa je prišel tudi dramatičen posnetek, na katerem je vidno, kako je policist ustrelil napadalca, ki je kasneje tudi umrl. Daily Mail poroča, da je bila v incidentu poškodovana tudi turistka.

Po prihodu oboroženih policistov v središče francoske prestolnice se je pričel lov za drugim osumljencem. Policisti so med drugim preiskali dom strelca, ki so ga obveščevalne službe označile kot ekstremista. Usodni napad se je dogodil ravno v času, ko so na televiziji v bližini  predsedniški kandidati razpravljali v luči nedeljskih volitev.

Foto: epa

Francoski časopis Le Parisien poroča, da je pred napadom Cheurfi grožnjo za umor policistov sporočil preko aplikacije Telegram, ki je namenjena pošiljanju besedilnih in multimedijskih sporočil. Cheurfi, ki je bil rojen v francoskem Chellesu, v vzhodnem predmestju Pariza, je bil po streljanju na policista leta 2001 iz zapora izpuščen na začetku lanskega leta.

Izdali nalog za aretacijo drugega osumljenca, ki je v državo prispel z vlakom
Grozljivo dogajanje v Parizu je komentiral tudi ameriški predsednik Donald Trump in dejal, da gre zopet očitno za nov teroristični napad, ki jim ni videti konca. Odgovornost za napad je prevzela Islamska država, na posnetku napada pa je bilo mogoče videti sumljiv avtomobil, ki je bil parkiran poleg policijskega kombija. Policija sklepa, da so ga uporabljali drugi osumljenci napada.

Foto: epa

Policija je izdala nalog za aretacijo drugega osumljenca, ki naj bi v Francijo prispel z vlakom iz Belgije. Francoski predsednik Francois Hollande je izjavil, da je napad povezan s terorizmom, in v luči grozljivega streljanja sklical nujni sestanek.

Foto: epa

Foto: epa

Šlo je za ciljno usmerjen napad v večernih urah
Tiskovni predstavnik francoskega notranjega ministrstva Pierre-Henry Brandet je potrdil smrt policista v ciljno usmerjenem napadu in dodal, da je po 21. uri vozilo ustavilo poleg policijskega vozila, ki je bilo parkirano na prometni aveniji. Iz vozila je skočil moški, ki je pričel s kalašnikovim streljati na policijo in pri tem ubil enega policista. Nato je napadalec s prizorišča pobegnil, zato so mu drugi policisti pričeli slediti in ga ustrelili, medtem pa sta poškodbe utrpela dva policista.

Foto: epa

Foto: epa

Do napada je prišlo dva dni po tem, ko je policija v južnem Marseillu aretirala dva moška, ki sta pri sebi skrivala orožje in eksplozivo, saj sta na dan nedeljskih volitev načrtovala napad. Francija se je znašla v izrednem stanju, odkar se je leta 2015 pričela odvijati serija terorističnih napadov, v katerih je umrlo skupaj 230 ljudi. Več tisoč vojakov in oboroženih policistov je bilo razporejenih v okolici turističnih znamenitostih, kot so Elizejske poljane, vladnih poslopij in verskih objektov. Do včerajšnjega napada je prišlo kljub poostreni varnosti in upravičeno nas je lahko strah, saj je nemogoče predvideti, kdaj točno se bo dogodil naslednji, je pa dejstvo, da so ti vedno bolj pogosti.

N. Ž.