fbpx

Bo Nemčija skrenila s svoje “zelene poti”? Znanstveniki pozivajo k nujnosti ohranitve jedrske energije

Nemški znanstveniki pozivajo k obnovitvi rabe jedrske energije. (Foto: Pixabay)

Dvajset nemških znanstvenikov je pozvalo nemško vlado k razveljavitvi odločitve o opustitvi rabe jedrske energije v državi. Predstavniki vladne koalicije so glede vprašanja razdeljeni. Vse kaže na to, da bi se Nemčija utegnila oddaljiti od svoje trdovratne “zelene agende” in na razmere pogledati bolj stvarno. 

Gre za strokovnjake za različna tehnološka področja in ekonomske znanosti. Prepričani so, da bi morali preko nadaljnjega delovanja jedrskih elektrarn zagotoviti napajanje z električno energijo in blaginjo v Nemčiji. Po mnenju avtorjev poziva, opustitev jedrske energije predstavlja grožnjo za gospodarstvo. Rastoče cene energije in slabitev zanesljivosti oskrbe pa ogrožata konkurenčnost in blaginjo. Če jim uspe pod deklaracijo zbrati vsaj 50 tisoč podpisov, bodo njeni avtorji lahko predstavili svoje zahteve pred komisijo za peticije v nemškem parlamentu Bundestag, poroča Polonia Christiana.

Kot še poudarjajo, je nemška ukinitev jedrske energije upočasnila doseganje podnebnih ciljev, saj bo za zagotavljanje električne energije potrebna vrnitev k energiji, pridelani iz premoga, kar se dejansko že dogaja. Kot so še prepričani, jedrska energija doživlja renesanso na celem svetu. Njeno uporabo po svetu še spodbujajo podnebne spremembe in energetska kriza. Vendar pa takšnim potezam nasprotujejo vladajoči Socialdemokrati, kar je jasno povedala njihova predstavnica Nina Scheer sicer zadolžena za področje energetske politike. Prepričana je, da jih podaljševanje obratovanja jedrskih elektrarn vrača v preteklost.

Električna energija iz vetra ni zanesljiva. (Foto: STA)

Prepričana je, da vsakdo, ki poziva k rabi jedrske energije, dejansko podpira zavlačevanje z energetskim prehodom (preobrazbo). Znanstveniki pa so prepričani, da je izključna osredotočenost na sonce, veter in zemeljski plin, v Nemčiji privedla do pomanjkanja energije. Kot še pojasnjujejo, energija pridobljena z vetrom in soncem zahteva široko mrežo elektrarn, vodov in skladišč, medtem ko je ta celotna infrastruktura še v povojih.

Del nemške politike je nad predlogom navdušen
Vendar pa pobuda znanstvenikov uživa tudi podporo dela vladajoče politike. Pobudo je med drugim pohvalil predstavnik za energetsko politiko parlamentaren skupine FDP Michael Kruse. Prepričan je, da lahko Nemčija v času ukrajinske vojne, pomembno prispeva k energetski varnosti preko ohranitve delujočih jedrskih elektrarn po letu 2022. Prepričan je, da bi morala vladajoča koalicija vladajočih SPD, Zelenih in FDP, takšno odločitev sprejeti septembra v Bundestagu. 

Domen Mezeg