fbpx

Bo rdeči Dunaj zaradi begunske krize danes zamenjal politično barvo?

Bo zaradi strahu pred islamizacijo Heinz Christian Strache (FPÖ) novi dunajski župan?

Dunajčani od 7ih zjutraj volijo nov občinski svet. Ker ima Dunaj status zvezne dežele, je dunajski župan po svojem rangu izenačen z deželnimi glavarji. Volilno kampanjo sta zaznamovala dvoboj med socialisti (SPÖ) in svobodnjaki (FPÖ) ter begunska kriza. Druge teme so ostale na cedilu. Kdo bo zmagovalec, ostaja do zadnjega odprto. 

Četudi zadnje prognoze napovedujejo nekolikšno prednost vladajoče opcije socialdemokratskega župana Michaela Häupla, je ta prednost premajhna, da bi Häupl lahko pomirjeno čakal na rezultate, ki bodo znani po 17 uri, ko zapirajo volilni lokali.

Po poročanju ORF zaradi burne debate okoli azilantov analitiki računajo z visoko volilno udeležbo nad 70 odstotkov volilnih pravičencev. Svobodnjaki (FPÖ) bodo zagotovo pridobili odstotne točke, socialisti (SPÖ) pa jih izgubili, ljudski stranki (ÖVP) pa grozi celo padec pod 10 odstotkov.

Na zadnjih volitvah v dunajski občinski svet je SPÖ dosegla 44,34 odstotkov, kar je pomenilo izgubo 4,75 odstotnih točk. FPÖ pa je pridobila 10,94 točk in se z 25,77 odstotki umestila na jasno drugo mesto pred  ÖVP, ki je prejela le še 13,99 odstotkov glasov.

Četudi zmaga FPÖ, bo le stežka postavila župana
V primeru, da zmaga FPÖ, bo njen vodja Heinz Christian Strache le težko postal župan. Razen ÖVP namreč nobena stranka ni pripravljena iti z njim v koalicijo, ÖVP in FPÖ pa bosta glede na prognoze sami imeli premalo glasov, da sestavita koalicijo.

Ponovno župan, a hkrati sestop z oblasti
Häupl naj bi kot vodja dunajske SPÖ takoj odstopil le v primeru zares težkega poraza. Verjetnejši je scenarij za častni umik, se pravi, da bo najprej ponovno postal župan, ki bo nato med mandatom predal žezlo naprej.

Možne so tudi rošade na zvezni ravni
Po poročanju avstrijskih medijev, so v primeru večjih porazov SPÖ in ÖVP možne tudi menjave na zvezni ravni.

M. H.