fbpx

Bo Putin prepričal Dodika, da razveljavi referendum v Republiki srbski?

Foto: STA

Tri dni pred referendumom je predsednik Republike srbske Milorad Dodik odpotoval v Moskvo na srečanje z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Milorad Dodik je včeraj imel pogovor z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, kar mnogi vidijo kot zadnjo priložnost, da se razveljavi referendum o dnevu Republike srbske, ki je napovedan za nedeljo, 25. septembra in ki ga izpodbija tudi Ustavno sodišče Bosne in Hercegovine. Ne glede na srečanje v Moskvi pa je Dodik prepričan, da ni umika od referenduma.

Januarja imajo v Republiki srbski svoj praznik “zadnja vrsta obrambe Republike srbske”, ta dan (9. januar) pa predstavlja tudi “rojstni dan Republike srbske”. Ker pa se RS nahaja v Bosni in Hercegovini, Bošnjaki vztrajajo, da se ta dan še naprej imenuje Dan republike.

Bo Dodik uresničil svoje sanje in bo Republika srbska priznana kot država?
Milorad Dodik predstavlja za prebivalce Republike srbske preobrat med njihovimi političnimi veljaki, saj predstavlja novo generacijo “zmernih” srbskih politikov. Predvsem je opazna razlika v tem, da so prejšnji politiki na čelu z Radovanom Karadžićem predvsem skrbeli za krepitev oblasti v Banja Luki, z Dodikom pa se je začel premik politike, ki je osrednje mesto dobila v zavzemanju za ohranjanje širše samostojnosti RS. Čeprav je bila ob podpisu daytonskega dogovora jeseni 1995 večina srbskih politikov v BiH proti njemu, so danes ti njegovi glavni zagovorniki, saj se zavedajo, da je Dodik edino pravo zagotovilo preživetja tega subjekta, ki sanja, da RS nekoč postane prava država.

M. S.