Milan Zver: “Erasmus plus omogoča širjenje znanja in izkušenj”

Datum:

Evropski poslanec Milan Zver je na Srednji ekonomski šoli Ljubljana dijakom predstavil program Erasmus plus. Ta program omogoča mladim različne oblike mobilnosti znotraj formalnega in neformalnega izobraževanja.

Dijaki lahko znotraj formalnega izobraževanja opravljajo svojo prakso v tujini, znotraj neformalnega izobraževanja pa se lahko udeležujejo različnih mladinskih izmenjav ali pa opravljajo Evropsko prostovoljno službo. Milan Zver, ki je za program Erasmus plus stalni poročevalec, nam je zaupal, da se je do sedaj programa udeležilo že 30 tisoč mladih Slovencev, do leta 2020, ko se bo program zaključil, pa bo ta številka še bistveno višja.

 “To ni beg možganov, temveč kroženje možganov”
Čeprav so nekateri mladi na Srednji ekonomski šoli Ljubljana izrazili dvome, kako je možno, da Evropski parlament lahko financira beg možganov, pa jih je Zver takoj pomiril, da se to dogaja večinoma v manj razvitih državah v Evropi, kot sta Ukrajina in Romunija. V večini ostalih držav se mladi vrnejo v svojo matično državo po koncu izmenjave Erasmus plus in tako je tudi v Sloveniji. Da Evropski parlament ne financira bega možganov, temveč mladim omogoča, da si širijo znanje in izkušnje, pa je prepričan tudi vodja Informacijske pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji Klemen Žumer, ki izkušnjo vidi kot kroženje možganov. Tudi sam se je po dolgoletnem delu in izobraževanju vrnil v Slovenijo, kjer nadaljuje svoje delo.

Milan Zver: Mi smo imeli potencial postati nova Švica. Pa nismo.

V Španiji navdušeni nad efektivnostjo mladih Slovenk
Nad programom Erasmus plus so še posebej navdušeni mladi, ki v tujini lahko pridobijo mnogo življenjskih izkušenj pa tudi delovnih navad. Dijakinji na Srednji ekonomski šoli Ljubljana Eva Hriberšek in Natalija Žerovnik sta povedali, da sta v španski Valencii na delovni izmenjavi pridobili nenadomestljive življenjske izkušnje in da je prvoten strah, kje bosta živeli in delali, hitro minil, saj je bila organizacija njune izmenjave odlična. Eva je delala v podjetju, kjer je pridobila izkušnje iz aplikacij igric, Natalija pa v pisarni. In v Španiji so bili nad njuno učinkovitostjo popolnoma navdušeni, saj sta svoje delo opravili mnogo prej kot pa španski vrstniki. In sta lahko torej tudi z delovnega mesta odšli prej. Programa Erasmus pa se je pred leti udeležila tudi hčerka evropskega poslanca Zvera Urša Zver, ki je po znanje in izkušnje odšla v sosednjo Avstrijo.

Programa se bo udeležilo 5 milijonov mladih Evropejcev
Program “Erasmus+: Mladi v akciji” je del programa Erasmus plus, ki je stopil v veljavo z letom 2014 in združuje dosežke več kot 25-letne zgodovine programov Evropske unije na področju izobraževanja, usposabljanja in mladine. Namenjen je izboljšanju spretnosti in zaposljivosti mladih ter posodobitvi in razvoju izobraževanja, usposabljanja in mladinskega dela. Program, ki bo potekal vse do 2020, razpolaga s proračunskimi sredstvi v višini 14,7 milijarde evrov, s katerimi želi Evropska unija več kot 5 milijonom Evropejcem omogočiti študij, usposabljanje, pridobivanje delovnih izkušenj ali neformalnih učnih izkušenj v tujini.

M. S.

Sorodno

Zadnji prispevki

Joveva na zaslonih škodi svoji stranki

Nosilka liste Gibanja Svobode za evropske volitve Irena Joveva...

Dr. Krek: Referendum o konoplji se lahko zelo grdo zlorabi

"Referendum o konoplji, tako kot je napisan, se lahko...

Je oblast res tako mamljiva?

V Ilirski Bistrici še vedno vre. Temperatura je dosegla...

Putiniste in prebujence druži več, kot želijo priznati

Tucker Carlson je znan ameriški konservativni komentator. V nasprotju...