fbpx

Bo schengenski prostor postal zgodovina? Tusk opozarja: Ne bodimo naivni

Donald Tusk (Foto: STA).

Najpomembnejši sta naša odgovornost in dolžnost, da zaščitimo zunanjo mejo, je poudaril predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. Ob prihodu na vrh EU in Turčije v Bruslju je tako znova opozoril, da bo schengenski prostor brez učinkovitega nadzora na zunanji meji EU postal zgodovina.

Glavni namen vrha EU in Turčije je zajeziti migracijski tok v Evropo, je prepričan Tusk. Po tednih težkih pogajanj je dosežen dogovor o obvladovanju begunske krize, za katerega Poljak upa, da bo danes potrjen. Pri sestanku s Turčijo pa gre po Tuskovih besedah tudi za širšo razsežnost – oživitev pristopnega procesa Turčije, ki je ključna partnerka EU v boju proti terorizmu ter pri reševanju krize v Siriji in ciprskega vprašanja.

Je akcijski načrt za obvladovanje begunske pripravljen?
Minuli dnevi so pokazali tudi, kako pomembno je krepiti sodelovanje v geopolitičnem in strateškem kontekstu, je povedal predsednik Evropskega sveta. EU in Turčija naj bi danes potrdili in zagnali skupni akcijski načrt za obvladovanje begunske in migracijske krize. Prvi del načrta se nanaša na podporo za 2, 2 milijona sirskih beguncev v Turčiji, medtem ko drugi del stremi h krepitvi sodelovanja EU in Turčije za preprečevanje nezakonitih migracij.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk: “Ne bodimo naivni. Turčija ni edini ključ za rešitev migracijske krize. Najpomembnejša je naša odgovornost in dolžnost, da zaščitimo zunanjo mejo. Te naloge ne moremo naložiti nobeni drugi državi.”

V igri je sodelovanje in 3 milijarde evrov finančne pomoči
EU Turčiji v primeru učinkovitega izvajanja skupnega akcijskega načrta obljublja pospešitev procesa vizumske liberalizacije ob doslednem izvajanju sporazuma o vračanju, tri milijarde evrov finančne pomoči v letu 2016 in oživitev pristopnih pogajanj.

Turčija pa naj bi v zameno med drugim zagotavljala registracijo vseh migrantov, okrepila zmogljivosti svoje obalne straže in sodelovanje z grškimi in bolgarskimi oblastmi za preprečitev nezakonitih migracij preko kopenske meje ter zaostrila boj proti tihotapcem z migranti.

J. F., STA