fbpx

Bo Trump za Ukrajino kot angel miru?

Foto: epa

Putin in Obama sta se na azijsko-pacifiškem forumu, na katerem je bilo govora o gospodarskem sodelovanju med njegovimi udeleženkami, in ki se je odvijal v Peruju, dotaknila tudi krizne situacije na Bližnjem vzhodu, pa tudi v vzhodni Evropi ter izrazila naklonjenost za končanje konfliktov. 

Voditelja Rusije (Vladimir Putin) in ZDA (Barack Obama), sta se ob koncu srečanja na azijsko-pacifiškem forumu, ki je namenjen krepitvi sodelovanja na ekonomskem področju (Apec), v perujski prestolnici Lima pogovarjala o krizi v Siriji in Ukrajini. Oba sta bila mnenja, da se bosta njuni državi še naprej dogovarjali glede Sirije, obenem pa je ameriški predsednik pokazal željo po končanju krize v Ukrajini, in sicer še preden se bo zaključil njegov mandat, poroča STA. Korak bližje k rešitvi krize v Ukrajini, pa bi lahko pomenila prav izvolitev Trumpa za predsednika, saj republikanec že kaže drugačen odnos do Rusije, kot ga je Obama.

Je Trump za Ukrajino pravi golobček miru? 
Dogajanje v Ukrajini, še zlasti priključitev polotoka Krim k Rusiji in napetosti na območju ukrajinskega vzhoda v Donbasu, so močno okrnile odnose med državama ter jih zelo približala tistim iz obdobja hladne vojne. Obami v času njegovega predsedniškega mandata ni uspelo rešiti nastalih političnih zapletov med ZDA in Rusijo ter rešiti krize na ukrajinskih tleh. Morda bo takšna poteza uspela novoizvoljenemu ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu, ki že kaže drugačen odnos do Največje države sveta, kot ga je njegov predhodnik, navaja The National Interest.

D. M.