fbpx

ZDA in Rusija dosegli dogovor o premirju v Siriji

Foto: epa

ZDA in Rusija sta se dogovorili, da naj bi se s sončnim zahodom v ponedeljek v Siriji začelo premirje. Omenjeni državi bosta ustanovili skupen center za boj proti džihadskim skupinam, vključno s tako imenovano islamsko državo (IS).

Ameriški državni sekretar John Kerry in ruski zunanji minister Sergej Lavrov sta se v Ženevi dogovorila o premirju v Siriji, ki bo začelo veljati v ponedeljek. Zračne sile ZDA in Rusije bodo stopile skupaj in začele napadati položaje terorističnih skupin. O načrtih so obvestili tudi sirsko vlado, ki je pripravljena izpolniti njihove zahteve, poroča BBC.

Seveda je nemogoče obljubiti, da bi se vse strani 100-odstotno držale premirja. Dogovor v Ženevi mora sedaj postati še realnost na terenu. Če pa se bodo vse strani držale premirja  teden dni, bodo ameriške in ruske zračne sile skupaj napadale teroriste Al Nusre, ki je izpostava teroristične mreže Al Kaida v Siriji, in teroriste Islamske države (IS).

John Kerry in Sergej Lavrov sta se  dogovorila tudi o območjih, kjer bodo napadali; tam bo dovoljeno leteti le Američanom in Rusom, ne pa tudi zračnim silam Asada.

Potrebno je poskrbeti za oskrbo obleganega Aleppa
Vprašanja kot so zakaj je sploh prišlo do vojne v Siriji in kakšno je realno stanje na tem območju po petih letih vojne, še niso odgovorjena. Sta pa ZDA in Rusija poudarili, da njuni načrti zahtevajo tudi nujen dostop do najbolj obleganih in težko prizadetih območij v Siriji, ki nujno potrebujejo humanitarno pomoč, vključno z Aleppom.

Dogovor je pozdravil tudi posebni odposlanec ZN za Sirijo Staffan de Mistura, ki je bil prav tako v Ženevi. Poudaril je, da si bodo ZN prizadevali za zagotavljanje humanitarne pomoči in napovedal, da gre v New York iskat mednarodno podporo za sklenjen dogovor.

V. V.