fbpx

Bodo dragocene umetnine s polotoka Krim res vrnjene Ukrajini?

Fotografija je simbolična (foto: epa)

Pred rusko priključitvijo Krima leta 2014 so umetnine posodili muzeju v Amsterdamu. Sodišče v Haagu je razsodilo, da morajo biti vrnjene Ukrajini. Kdo je zakoniti lastnik predmetov, sodišče ni odločalo, to prepuščajo ukrajinskim sodiščem.

Štirje muzeji s polotoka Krim so novembra leta 2014 skupno zahtevali, da jim nizozemski muzej Allard Pierson vrne zgodovinsko zbirko z naslovom Krim: Zlato in skrivnosti iz Črnega morja. Tudi Kijev si je prizadeval, da bi mu vrnili dragocene umetnine, zato je nizozemsko sodišče razsodilo, da morajo iti dragoceni predmeti v roke Ukrajini, državi njihovega izvora in kulturne dediščine. Ukrajinska sodišča morajo odločati, kdo je zakoniti lastnik predmetov.

Kijev ni nikoli priznal ruske priključitve Krima in Moskvo obtožuje tudi podpihovanja konflikta na vzhodu države, ki je od aprila zahteval  skoraj 10.000 življenj.

Na odločitev sodišča naj bi se Moskva pritožila. Rusko ministrstvo za kulturo ugotavlja, da gre za “zelo negativen precedens”, ki je v nasprotju z normami mednarodnega prava. Krim si je prizadeval, da bi spet pridobil dragocene umetnine, vendar je nizozemsko sodišče  razsodilo, da morajo iti dragoceni predmeti v roke Ukrajini, državi njihovega izvora in kulturne dediščine.

B. J., STA