fbpx

Bodo Nemci potrdili prisilne poroke mladoletnic med migranti?

Fotografija je simbolična (foto: epa).

Množična invazija muslimanov s Srednjega vzhoda v Nemčijo je pravni sistem države spravila v zadrego, saj ne vedo, kako naj obravnavajo problematiko poročanja na stotine otrok med prišleki. Poročila namreč kažejo, da je polovica porok med nebelimi migranti prisilnih, pogosto so v poroko prisiljena mladoletna dekleta.

Poročilo nemškega časopisa Die Welt je razkrilo, da je od prihoda migrantov to vprašanje močno razdelilo nemško pravno stroko. Sodišča so namreč na eni strani pod političnim pritiskom, saj naj bi bila naklonjena migrantom, po drugi strani pa se morajo držati zakonov. Nemški zakoni namreč določajo, da morata biti partnerja, ki želita skleniti zakonsko zvezo, stara najmanj 18 let. V primeru, da se želita poročiti dva, ki sta na primer stara 16 let, pa se zakonska zveza lahko sklene samo ob privolitvi staršev in sodišča. Zaradi visokega števila poročenih mladoletnih deklet – starih 12, 13 in 14 let, ki so v državo prišla skupaj z migranti, bodo sodišča morala odločiti, kako pravno obravnavati tovrstne primere.

Die Welt je navedel primer dveh Sircev – 14-letne Alije in 21-letnega Amirja (imeni sta bili spremenjeni), ki sta v Nemčijo prišla po balkanski poti avgusta 2015. Čeprav sta bila po šeriatskem pravu poročena, so jih nemudoma ločili in Alijo namestili v center za mladoletne, ki nimajo spremstva. Tako sta kmalu postala preizkusni primer za nemške zakone: »Kako torej ravnati z begunskimi pari, ki so premladi za poroko? Ali moramo njuno zvezo zaščititi ali naj takšne primere obravnavamo, kot da gre za zlorabo mladoletnih deklet?« se je spraševal nemški časopis.

Družinsko sodišče v Aschaffenburgu na Bavarskem je ugotovilo, da je bila ta poroka po nemških zakonih nezakonita. Zato so na višje zvezno sodišče v Karlsruheju sedaj vložili priziv.

Bodo poroke mladoletnih dovoljene?
S tem vprašanjem pa se sedaj seveda ukvarja tudi nemška politika. Die Welt poroča, da je pravosodni minister Thomas Kutschaty, ki prihaja iz  stranke nemških socialistov (SPD) v zvezni državi North Rhine-Westphalia, predlagal spremembo zakona v smeri, da bi le-ta dovoljeval poroke mladoletnih otrok. Po njegovih besedah je namreč v kontekstu priliva migrantov moč zaznati povečano število poročenih mladoletnih deklet iz Sirije ali drugih držav.

Uprava za begunce v Vestfaliji je zabeležila 188 primerov mladoletnih porok med migranti, ki so prišli v državo. V Baden-Württemberg-u pa so poročali o nadaljnjih 177 primerih.

Po poročilu Združenih narodov je najmanj 13 odstotkov porok v Siriji v času pred državljansko vojno vključevalo mladoletne, zdaj pa je to število v begunskih zatočiščih v Jordanu, Lebanonu, Iraku in Turčiji zraslo že na več kot 51 odstotkov. Eksponentno pa narašča tudi število prisilnih porok.

Dvolični muslimanski imam za priznanje mladoletnih otrok
Nemška vlada resno razmišlja o spremembi zakonodaje, ki naj bi jo prilagodili priseljencem, češ, da so premiki v tej smeri že tako ali tako v zaostanku, so zaključili v nemškem časopisu Die Welt.

Že pred nekaj meseci pa se je v medijih pojavil muslimanski imam Oussama El-Saadi iz džamije v danskem mestu Aarhus. Na vse pretege je zagovarjal tovrstne poroke, saj naj bi bile v državah, od koder prihajajo migranti, nekaj povsem normalnega. Šel je celo tako daleč, da je izjavil, da je treba poroke z mladoletnimi dekleti kot del kulture in tradicije dovoljevati v imenu humanosti in humanitarnosti.

Na vprašanje novinarjev, s katerim letom bi svoji hčerki pustil, da se poroči, pa je odgovoril, da z 18 leti, je poročal Metroexpress.

Vesna Vilčnik