Bodo Rusi kmalu dobili v roke kitajsko orožje?

Ruski predsednik Putin se je v Moskvi srečal s kitajskim obrambnim ministrom Lijem. (Foto: epa)

Ruski predsednik Vladimir Putin se je v nedeljo v Moskvi srečal s kitajskim obrambnim ministrom Li Shangfujem. Soglasno sta pozdravila vojaško sodelovanje med državama in razglasila partnerstvo “brez omejitev”, piše Reuters. Rusija in Kitajska sta se odločili za nadaljnjo krepitev svojih gospodarskih, političnih in vojaških vezi. Mednarodni mediji poročajo o vse večji pojavnosti kitajskih elementov v orožju, ki jih uporablja ruska vojska. Hkrati se v strokovni javnosti pojavljajo ocene, da je Rusija vse bolj podrejeni partner v odnosu, ki so ga sicer skupaj poimenovali “prijateljstvo brez meja”. 

Kitajski obrambni minister Li Shangfu je v nedeljo med srečanjem z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom v Kremlju pozdravil vezi z Moskvo.  “Imamo zelo močne vezi. Presegajo vojaško-politična zavezništva iz obdobja hladne vojne. So zelo stabilne,” je dejal Shangfu, piše The Moscow Times.

To je bil prvi čezmorski obisk Li Shangfuja, odkar je prevzel mesto kitajskega obrambnega ministra, njegov obisk Rusije kot prve države v tujini pa je bilo strateškega pomena, saj je hotel poudariti moč vezi Kitajske in Rusije. Na srečanju, ki se ga je udeležil tudi ruski obrambni minister Sergej Šojgu, je Putin pozdravil vojaško sodelovanje med Rusijo in Kitajsko. Putin je poudaril aktivno delovanje prek vojaških resorjev, redno izmenjevanje koristnih informacij in sodelovanja na področju vojaško-tehničnega sodelovanja.

đojgu shangfu putin

Ruski predsednik Vladimir Putin (desno), kitajski obrambni minister Li Shangfu (levo) in ruski obrambni minister Sergej Šojgu (2-levo) (Foto: epa)

Lijevo potovanje v Rusijo – ki bo trajalo do 19. aprila, prihaja tedne po uradnem obisku kitajskega voditelja Xi Jinpinga v Moskvi prejšnji mesec. Med dvodnevnimi pogovori sta Putin in Xi pozdravila “novo obdobje” v svojih odnosih in razpravljala o predlogih Pekinga za končanje ukrajinskega konflikta. Moskva in Peking sta v preteklih letih okrepila sodelovanje, oba pa je vodila želja po uravnavanju svetovne prevlade ZDA. Od pričetka vojne v Ukrajini je njuno partnerstvo le še tesnejše. V ruskem orožju, uporabljenem v Ukrajini, so po poročanju Reutersa odkrili več elementov iz Kitajske, vendar je Kitajska je že večkrat zanikala pošiljanje vojaške opreme Rusiji. Nato in ZDA pravijo, da še niso opazili znakov, da bi Peking Moskvi dobavljal orožje.

Peking je sicer napovedal obisk obrambnega ministra v Moskvi, kjer naj bi se srečal z obrambnimi uradniki, srečanje s Putinom ni bilo omenjeno.

Li je od leta 2018 pod sankcijami ZDA zaradi nakupa bojnih letal in opreme pri glavnem ruskem izvozniku orožja Rosoboronexportu.

Tanja Brkić