fbpx

Bodo Slovenijo spet preplavili migranti? Avstrija napoveduje dokončno zaprtje meja za migrante

Foto: epa

Avstrija je že v začetku leta sprejela strožje ukrepe in napovedala zaprtje meje v primeru prevelikega števila migrantov. Novi avstrijski kancler Christian Kern pa je opozoril, da se je potrebno že zdaj začeti pripravljati na drastične ukrepe in zaprtje meje. ”Dogovor s Turčijo je pod vprašajem. Že poleti lahko pričakujemo še več prošenj za azil,” je dejal. 

Avstrija bi tako že na mejah prenehala sprejemati prošnje za azil in mejo za migrante dokončno zaprla. Glede na odzivnost Cerarjeve vlade pa bi to lahko povzročilo pravo katastrofo za Slovenijo. Če preko balkanske poti ponovno pričnejo prihajati večje skupine migrantov, bodo ti, v kolikor slovenski premier Miro Cerar ne bo ukrepal, ostali ujeti v Sloveniji.

V Avstriji so sicer postavili zgornjo mejo, koliko prosilcev za azil bodo sprejeli, zgornje število pa je 37.500. V eni izmed oddaj so prejšnji teden sporočili, da je v državi že takrat bilo več kot 20 tisoč prosilcev za azil in bo do konca leta zgornja meja močno presežena. Kar pa sicer ne drži, je danes poudaril kancler. V Avstriji naj bi v letošnjem letu sprejeli 11 tisoč prosilcev za azil, a nevarnost prekoračitve limita vseeno obstaja, predvsem zaradi krhkega sporazuma s Turčijo.

Že danes se je potrebno pripraviti na zaprtje meje
Prav zaradi tega kancler Kern pričakuje večje število migrantov v poletnih mesecih. Več bo migrantov, ki bodo v državo kot sorodniki azilantov prišli tudi preko določil dublinske pogodbe, nekaj pa bo tudi otrok, ki se bodo rodili po tem, ko bodo njihovi starši že zaprosili za mednarodno zaščito v Avstriji. Prav zaradi tega namestnik kanclerja Reinhold Mitterlehner poudarja, da se je že danes potrebno pričeti pripravljati na zaprtje meje, in ne takrat, ko pride dan D, piše avstrijski Kronen Zeitung.

M. G.