Bodo Ukrajinci dobili tudi raketni sistem ATACMS?

Raketni sistem ATACMS. Vir: Wikipedia

Vse bolj verjetno postaja, da bo ukrajinska vojska poleg letal F-16 prejela tudi raketni sistem ATACMS. Skupina ameriških kongresnikov iz vrst demokratov in republikancev je na predsednika Bidna naslovila poziv, naj spremeni svoje dosedanje stališče glede dobave izjemno zmožnega bojnega sistema.   

Washington je donacijo sistema doslej zavračal. ATACMS ima namreč veliko daljši doseg kot sistem HIMARS in bi ga lahko Ukrajinci uporabili za napad na cilje globoko v ruskem ozemlju. Doseg sistema ATACMS je 300 kilometrov.

Kot so ameriške oblasti doslej pojasnjevale, Washington ni bil pripravljen zagotoviti sistema ATACMS, saj bi to dejanje lahko predstavljalo resno eskalacijo konflikta. A če je Jake Sullivan, svetovalec ameriškemu predsedniku Bidnu, še julija lansko leto trdil, da bi sistem ATACMS lahko eskaliral v tretjo svetovno vojno, se je stališče odtlej že omehčalo. Biden je namreč maja letos dejal, da so ATACMS “še vedno v igri”.

Kritiki dosedanje ameriške politike trdijo, da lahko nepripravljenost zaveznikov, da Ukrajini dobavijo rakete ATACMS, Kijevu prepreči osvoboditev preostalega ukrajinskega ozemlja. Pomanjkanje orožja dolgega dosega lahko tudi podaljša rusko agresivno vojno in povzroči na tisoče smrti, poroča Kyiv Independent.

V novem predlogu zakona, o katerem Kongres še ni glasoval, je namenjenih novih 300 milijonov dolarjev za podporo Ukrajinski vojski. Posebno poročilo, ki spremlja predlog zakona, trdi, da bi moralo biti vsaj 80 milijonov namenjenih za financiranje dobave sistemov ATCMS, poroča Pravda.

Omejena zaloga raket
Vodja dvostrankarske skupine Jason Crow, ki je Bidna pozvala, naj se vendarle premisli, je potrdil, da je oblast v ZDA vse manj zaskrbljena, da bi dostave orožja lahko vodile v eskalacijo vojne. Crow trdi, da bi morale ZDA donirati sistem, kljub temu, da ga nimajo na pretek, saj nameravajo sčasoma preiti na naprednejši sistem.

Stališče ZDA verjetno mehča tudi poteza Britancev, ki so Ukrajini donirali rakete dolgega dosega Storm Shadow, ki se jih lahko lansira iz zraka. Ta sistem ima doseg več kot 250 kilometrov.

Ukrajinske oblasti so za sistem ATACMS nazadnje zaprosile, ko se je ukrajinski predsednik 27. maja v Kijevu srečal z ameriško senatorko Lindsey Graham.

Gal Kovač