Intel bo na Poljskem investiral 4,6 milijarde, Slovenije se ne omenja

Poljski premier Morawiecki ob izvršnem direktorju Intela Pat Gelsingerju. Vir: Twitter.

Ameriški Intel bo vložil 4,6 milijarde dolarjev v nov visokotehnološki obrat na Poljskem. Obrat na katerem bo potekalo sestavljanje in testiranje polprevodnikov. Naložba je del večjega naložbenega paketa za izgradnjo potrebnih kapacitet po vsej Evropi. Intel je sicer že lansko leto napovedal investicije v Nemčiji, Irski in Franciji. Slovenije se kot možne destinacije zaenkrat ne omenja. 

“Poljska je bila le nekoliko bolj lačna, da bi osvojila to mesto,” je na tiskovni konferenci dejal izvršni direktor Intela Pat Gelsinger. Za investicijo se je borilo več držav, med drugim Nemčija, ki ima prav tako zagotovljeno investicijo, naklonjenost ameriške korporacije pa si želi še dodatno zagotoviti še z dodatnimi subvencijami.

Intel si želi izkoristiti novonastalo ugodno okolje za investicijo v branži. Evropska komisija je namreč, v okviru strategije zmanjševanja pretiranih odvisnosti od ZDA in Azije, olajšala investiranje v sektor in razrahljala pravila, ki določajo pogoje državnih subvencij.

Enormne državne subvencije
Nemški Handelsblatt poroča, da sta Nemčija in Intel na pragu dogovora o enormni državni subvenciji. Ta naj bi bila vredna 9,9 milijard evrov. Po drugi strni Poljska stran ne poroča o višini dogovorjenih subvencij.

Tovarna bo na Poljskem zaposlila 2000 delavcev, ko bo končana, med izgradnjo pa še dodatnih nekaj tisoč, poroča Reuters. Gradnja se bo začela, ko bo Poljska za to pridobila dovoljenje Evropske komisije. 

Mateusz Morawiecki, poljski predsednik vlade, je Intelovo tovarno označil kot “največjo zeleno investicijo v zgodovini Poljske”, hkrati pa poudaril, da bo njegova država delj pomembne strateške dobavne verige. Intel, ki je na Poljskem prisoten že 30 let naj bi za investicijo izbral Poljsko zaradi dobre infrastrukture, dosegljivih kadrov in bližine njihove tovarne v Nemčiji in tudi Irski.

Tovarna naj bi začela obratovati leta 2027.

Kako je Sloveniji?
Golobova vlada se do sedaj, z izjemo investicije farmacevtske družbe Sandoz, ne more pohvaliti z omembe vrednimi investiciji v Slovenijo. A tudi to, kot smo poročali marca letos, si predsednik vlade le stežka pripiše “na svoj rovaš”. Kot je pojasnil lendavski župan Janez Magyar: “V tem primeru je šlo za odločitev na nivoju korporacije. Tedaj še enotni Novartis (preden se je odcepil za generike specializirani Sandoz), je že pred časom iskal primerno lokacijo za investicijo.” Več – TUKAJ.

Gal Kovač