fbpx

Bodo ZDA Ukrajini poslale Abramse? Odločitev bi lahko sprejeli še danes

Ameriški Abramsi. (Foto: epa)

Bidnova administracija naj bi se po dolgotrajnem odločanju vendarle nagibala k temu, da bi Ukrajini dostavila tanke M1 Abrams. Odločitev bo morda znana že danes. 

Kot so prepričani v ZDA, da bi bila pošiljka tankov M1 Abrams Ukrajini velik korak naprej pri oboroževanju Kijeva, da bi lahko osvobodil ozemlja, ki so trenutno še pod rusko okupacijo. Bela hiša naj bi danes sprejela odločitev, ali Ukrajini poslati 30 tankov Abrams. Glede tega ali Ukrajini dostaviti Abramse, so se uradniki v Pentagonu odločali zadnji mesec. Izziv bi namreč lahko predstavljalo intenzivno usposabljanje in oskrba teh tankov. Uradniki so dejali, da bi bili Abramsi na ukrajinska bojišča lahko dejansko uporabljeni šele po nekaj letih, poroča Polska Agencja Prasowa.

Je pa ameriški obrambni minister Lloyd Austin sprejel odločitev, da so tanki za Ukrajino nujno potrebni, tudi zato, da bi Nemce lažje prepričal, da pošljejo svoje tanke Leopard 2. Nemci naj bi namreč doslej pogojevali pošiljanje svojih tankov s hkratnimi pošiljkami ameriških tankov. V njihovih zasebnih pogovorih naj bi bilo slišati, da bodo poslali celo ene najbolj naprednih tankov na svetu, če bodo Američani popustili njihovim zahtevam. Kot je znano več evropskih držav uporablja nemške Leoparde, ki jih je na celotnem kontinentu skupno okoli 2000.

Nemški tank Leopard 2. (Foto: epa)

Zadnjih nekaj tednov si je Ukrajina intenzivno prizadevala pridobiti nove tanke, da bi se lahko zoperstavili ruski premoči na področju tehnike in človeških virov. Znano je že, da Velika Britanija načrtuje pošiljko dela tankov Challenger 2, Poljska pa je Nemčijo uradno zaprosila z namenom pridobitve privoljenja za pošiljko nemških 14 tankov Leopard iz lastnih zalog. Ukrajinski vojaki se na Poljskem že urijo za njihovo uporabo. Tudi druge države so navedle, da bodo poslale svoje Leoparde, če bodo pridobili soglasječij Neme. Prav tako naj bi se nemški kancler Olaf Scholz že odločil, da bo Nemčija v Ukrajino poslala Leoparde 2A6.

Ukrajinci so v pičle pol ure sestrelili tri ruske helikopterje KA-52
Gre za novejše tanke od tistih, ki jih imajo Poljaki. Nemci bi lahko pomagali z različnimi verzijami takšnih tankov, skupno pa bi več držav Ukrajini lahko dostavilo okoli 100 Leopardov. Iz Ukrajine pa prihaja pozitivna novica, da je osvoboditeljem uspelo sestreliti kar tri ruske helikopterje KA-52 v pičle pol ure. Prav mogoče je, da se Rusiji maščuje obsežno raketiranje ukrajinskih mest, saj bi Zahod Ukrajini utegnil poslati sodobne raketne zaščitne sisteme. V zadnjem mesecu je Ukrajina sicer sestrelila večje število ruskih helikopterjev in celo nekaj nadzvočnih vojaških letal Su-25.

Domen Mezeg