fbpx

Brez premika po vrhu Nata: Nemci Ukrajini pomagajo le s slovenskimi tanki

Foto: tw

Po vrhu Nata, ki je bil včeraj v ameriški vojaški bazi v Ramsteinu, je v Ukrajini precej razočaranj, ker pri težkih tankih ni prišlo do premika. Za obrambo pred pomladno invazijo, ki jo pripravlja Rusija z novačenjem dodatnih vojakov in za pregon okupatorja iz zasedenih ozemelj, bi Ukrajina potrebovala več sto modernih težkih zahodnih tankov. Najmanj pa vsaj 80.

A predsednik Volodimir Zelenski z opozorili, da sto zahval za veliko pomoč številnim državam ni enako kot sto težkih tankov, v Ramsteinu ni prepričal nemškega kanclerja Olafa Scholza (SDP), da bi po Veliki Britaniji, ki Ukrajini pošilja štirinajst težkih bojnih tankov Challenger 2, zagotovil pomoč z več sto nemškimi tanki Leopard 2. Nemčija je tako doslej, ko gre za tanke, Ukrajini pomagala le s slovenskimi T-55. Na posnetku je prikazano, kako se na videz razlikujeta pomoč velike Nemčije (Slovenije) in angleški prispevek s Challengerjem.

Zakaj so številke pomembne, pokaže podatek, da je Rusija po ocenah v Ukrajini doslej izgubila dva tisoč tankov. Ukrajina tudi veliko. Teh izgub ni mogoče nadomestiti z nekaj deset tanki.

Nemško-slovenski prispevek je modernizirana verzija predpotopnega ruskega tanka T-55, ki je bil razvit ob koncu druge svetovne vojne, velja pa za najbolj pogosto izdelan tank na svetu. Po več kot 60 letih je ta tank še v uporabi v vojskah manj razvitih držav. Pomoč izvira iz dogovorov držav Nata še iz časov vlade Janeza Janše (SDS), ki so se nanašali na modernejše tanke M-84, v zameno pa bi Slovenija lahko dobila oklepne osemkolesnike boxer, ki jih je takrat država tudi kupovala od Nemčije, da bi izpolnila zaveze levosredinskih vlad v Natu v preteklosti. A je levosredinska vlada Roberta Goloba, ko je prevzela oblast, nakup boxerjev takoj odpovedala, za tanke T-55, ki jih je država že dolgo neuspešno poskušala prodati, pa je iz Nemčije dobila gasilska tovorna vozila 8×8.

Nemške leoparde ukrajinska vojska poskuša dobiti, ker veljajo za ene najboljših na svetu, imajo jih številne evropske države, zato bi bila tudi dostava in logistična podpora zanje preprosta. Veliko lažje je te težke tanke v Ukrajino prepeljati in za logistiko zanje skrbeti iz Poljske kot zagotoviti ameriške M1 abramse, ki jih v državah, ki mejijo na Ukrajino, ni. Poljska je v zameno za 200 tankov T-72, ki so jih podarili Ukrajini, sicer že naročila tudi 250 ameriških abramsov, ki pa so še v izdelavi. Lani so dobili sedem testnih. Poljska pa ima več sto nemških leopardov, in sicer 142 verzij 2A4s in še 105 nekoliko novejših verzij 2A5s. A teh tankov brez dovoljenja Nemčije ne smejo preusmeriti v Ukrajino. Dovoljenja pa, za zdaj, ni. Skupaj je bilo proizvedenih okoli 3.600 leopardov 2 v različnih inačicah. Iz Poljske je slišati, da bi lahko nemško dovoljenje tudi obšli.

Peter Jančič, Spletni časopis