fbpx

Bog jim pomagaj: Real Madrid odstranil križ iz svojega grba, da ne bi užalil muslimanskih navijačev

Cristiano Ronaldo (Foto: epa)

Španski mediji poročajo, da je španski nogometni prvoligaš Real Madrid umaknil križ iz svojega grba v šestih muslimanskih državah na Bližnjem vzhodu. V resnici gre za novo pogodbo z dubajskim proizvajalcem oblačil Marka, ki bo Špancem plačal 50 milijonov evrov za pet let, da bo lahko na Bližnjem vzhodu proizvajal, oglaševal in prodajal Realove navijaške artikle. Na znamenitem belem dresu pa v kraljevem grbu na zahtevo Arabcev ne bo več križa, saj pri Marki trdijo, da bi bilo to preveč občutljivo za njihove muslimanske kupce.

Dubajski proizvajalec oblačil bo imel ekskluzivno pravico za distribucijo oblačil v Združenih arabskih emiratih, Savdski Arabiji, Kuvajtu, Katarju, Bahrajnu in Omanu. Kot je za tiskovno agencijo Reuters povedal podpredsednik podjetja Marka, Kaled al-Mehri, “moramo biti previdni pri prodaji izdelkov v zalivskih državah. Ljudje tam so zelo občutljivi na produkte, ki vsebujejo tudi križ, simbol krščanstva.”

Po pogodbi bo Marka v omenjenih državah prodajala nogometne drese, polo majice in kopalke, vseeno pa bo na Bližnjem vzhodu še moč kupiti tudi repliko originalnega dresa s križem v grbu, ki ga proizvaja nemški velikan Adidas.

Ni prvič, da so enajstkratni evropski nogometni prvaki umaknili križ iz svojega grba zaradi investitorja iz Združenih arabskih emiratov. Španski mediji so o tem poročali že leta 2014, ko se je Real Madrid za sponzorstvo dogovoril z državno banko v Abu Dabiju; stranke si od takrat lahko omislijo kreditno kartico v klubskih barvah Real Madrida, v  grbu katerega pa manjka krščanski simbol.

Madridski klub, ki zaradi svojih uspehov velja za najuspešnejšega na svetu, ima še več sponzorskih pogodb z arabskimi podjetji. Dubajska letalska družba Emirates Airlines je glavni sponzor in ima svoje ime na Realovih dresih, Mednarodna naftna investicijska družba (IPIC) pa je zagotovila 400 milijonov evrov za prenovo stadiona Santiago Bernabeu. Kultni madridski nogometni hram bo tako po renovaciji v uradnem imenu nosil tudi arabsko ime.

Nekdanji nogometaš Real Madrida Fernando Sanz, ki ima zdaj pisarno v Dubaju, kjer opravlja vlogo generalnega direktorja Španskega nogometnega projekta na Bližnjem vzhodu in v severni Afriki, trdi, da poteza odgovornih mož pri španskem prvoligašu ni sporna. “Ne vem, zakaj bi se moralo o tem sploh govoriti in pisati. Nogomet je globalen šport, ki nima zveze s politiko. Želimo prodajati navijaške artikle, na katere bodo ponosni vsi navijači. Navijače imamo povsod po svetu, so različnih ver. Zato jim moramo pokazati spoštovanje,” je za madridski športni časnik Marca povedal Sanz.

Foto: EPA. Cristiano Ronaldo, prvi zvezdnik Reala in najboljši nogometaš na svetu, je zelo veren.

Foto: EPA. Cristiano Ronaldo, prvi zvezdnik Reala in najboljši nogometaš na svetu, je zelo veren.

Real Madrid je trenutno sicer vodilna ekipa v španskem nogometnem prvenstvu, Cristiano Ronaldo in druščina pa so ravno v sredo izpadli iz španskega Kraljevega pokala proti rivalom iz Galicije – Celta Vigo je bila boljša s skupnih 4 : 3.

L. S.