Bolgarija postala sedma država, ki je prepovedala avtomobile z ruskimi tablicami – bo Slovenija sledila?

Foto: Wikimedia commons

Avtomobilom z ruskimi tablicami je v skladu s pojasnili Evropske komisije iz 8. septembra prepovedan vstop v vse več držav EU. Zdaj se je ukrepom pridružila tudi Bolgarija, v preteklosti pogosto ruska zaveznica. 

Bolgarija se je tako pridružila Poljski, Finski, Norveški, Estoniji, Latviji in Litvi, ki so v septembru že prepovedale vstop vozilom z ruskimi tablicami.

Smernice Evropske komisije
Spomnimo, Evropska komisija je države članice prejšnji mesec pozvala, naj prepovejo vstop cestnim vozilom z ruskimi registrskimi tablicami. Prepoved je del niza sankcij, ki jih je blok uvedel kot odgovor na odločitev ruskega predsednika Vladimirja Putina, da sproži obsežno vojno proti Ukrajini. Medtem ko ukrep velja že mesece, je Evropska komisija v petek posodobila svoje smernice, da bi zagotovila, da države članice omejitev izvajajo na pravilen in enoten način.

Foto: epa

Prepoved velja za motorna vozila, ki imajo ruske registrske tablice in so registrirana v Rusiji, piše v smernicah. Ali so vozila za zasebno ali komercialno uporabo ali pa je njihovo bivanje v EU kratkoročno ali dolgoročno, je “nepomembno” in ne bi smelo voditi v različno obravnavo. Smernice tudi pozivajo nacionalne oblasti, naj zagotovijo, da dolg seznam “osebnih izdelkov”, ki izvirajo iz Rusije, ne pride v unijo. Seznam vključuje običajne predmete, kot so britvice, zobne nitke, deodoranti, mila, oblačila in obutev, pa tudi številne predmete, ki bi lahko imeli vojaško uporabo, kot so pnevmatike, radijski sistemi in električni generatorji. Zakon vključuje izjemo, če so ti izdelki ruske proizvodnje namenjeni “osebni uporabi državljanov držav članic in njihovih ožjih družinskih članov.”

Daniel Ferrie, tiskovni predstavnik Evropske komisije je dejal, da je dokument del stalnih prizadevanj za zatiranje izogibanja, pojava, s katerim se je unija trudila učinkovito spopasti. “Redno smo v stiku z državami članicami, da bi zagotovili, da tudi če obstaja dvom, ta dvom obravnavamo zelo hitro in to je le del celotnega dela, sankcije je treba izvajati in strogo uporabljati.” je dodal. Skladnost s prepovedjo za ruske avtomobile je obvezna in zapisana v zakonodaji EU, je opozoril Ferrie, vendar je na državah članicah, da izberejo način, na katerega se bo to izvajalo v praksi.

Zaplemba je ena od možnih metod, dodaja Ferrie, a ne edina
Ruski državljani lahko še vedno vstopajo v EU z avtomobilom, če cestno vozilo, s katerim potujejo, nima ruske registrske tablice. Vendar pa je izdajanje turističnih vizumov v nacionalni pristojnosti in je povzročilo različne pristope med državami članicami.

Buren odziv Kremlja
“To je rasizem,” je v ponedeljek dejala Maria Zakharova, tiskovna predstavnica ruskega ministrstva za zunanje zadeve. “To je čisti in preprost rasizem.” Kljub temu je ruski režim prek svojih ambasad in zunanjega ministrstva začel svoje državljane opozarjati, da ni varno potovati v države, kjer velja prepoved

Bogarija je naslednja od držav, ki upošteva smernice Evropske komisije
Prve sta smernici Evropske komisije začeli upoštevati Estonija in Latvija, nato še Litva, z izjemo vstopa in izstopa v ruskem izolatu Kaliningrad. Litva je lastnikom ruskih vozil dala šestmesečni rok v katerem jih morajo odpeljati iz države. Hitro so sledile še Poljska, Norveška in Finska, nazadnje pa tudi Bolgarija.

Od četrtka (28. septembra) do včeraj (1. oktobra) smo delali zelo aktivno. Prepričan sem, da bo do konca dneva (2. oktobra) začela veljati prepoved vstopa avtomobilov iz Rusije. In želim opozoriti, da so tovornjaki iz Rusije prepovedani že nekaj mesecev,” je dejal Antom Zlatanov, vodja bolgarske mejne policije. Vodja mejne policije je opozoril tudi, da prepoved zadeva avtomobile in druge predmete, za katere veljajo omejitve EU. Čeprav ni natančno navedel, koliko avtomobilov z ruskimi registrskimi tablicami vstopi v Bolgarijo vsak mesec, je opozoril, da jih ni veliko.

Kaj pa Slovenija?
Slovenska vlada se še ni odločila upoštevati predloga Evropske komisije. Če so Baltske države, Finska, Norveška, Bolgarija in Poljska prepoved oznanile prek uradnih vladnih kanalov, pogosto pa so jih napovedali tudi ministri za zunanje zadeve in predsedniki vlad, je naša vlada v zadevi še nema. Ministrica za zunanje zadeve zaenkrat o zadevi še ni spregovorila, znano pa je da je naklonjena Rusiji, saj je s svojimi proruskimi stališči že večkrat bila zvezda kremeljskih propagandnih kanalov.

Zunanji ministrici Tanja Fajon smo poslali vprašanja o uradni prepovedi vozil z ruskimi registracijami. (Foto: STA)

Iz uradnih kanalov torej nismo dobili nobenega obvestila, je pa FURS dogovoril na vprašanje portala Žurnal24, ko so zapisali sledeče: “Pričakujemo, da bo glavnina nadzora nad prihodom vozil, ki imajo registrske tablice Ruske federacije, potekala na cestnih mejnih kontrolnih točkah, ki pa jih Slovenija s tretjimi državami nima več. V kolikor bodo uslužbenci Fursa (mobilni oddelki), naleteli na vozilo z registrskimi tablicami Ruske federacije, bodo ukrepali v skladu z veljavnimi zakonskimi določbami.”

FURS torej smernice Evropske komisije interpretira kot obvezujoče. Za razliko od mnogih Evropskih vlad, pa se naši voditelji ne oglašajo. Zakaj ne? O tem smo na ministrstvo za zunanje zadeve naslovili sledeče vprašanje:

Smernice Evropske komisije iz 8. septembra 2023 avtomobilom prepovedujejo vstop. Kot zadnja se je prepovedi pridružila tudi Bolgarija, pred tem pa še Baltske države, Poljska, Finska, Norveška. Slovenska vlada niti zunanje ministrstvo o tem ni reklo še ničesar. FURS smernice sodeč po izjavah za medije razume kot obvezujoče. Bo vlada sledila smernicam Evropske komisije?

I. K.