Bolgarska prestolnica bo spomenik Rdeči armadi umaknila v muzej

Foto: epa

Spomenik sovjetski vojski v središču bolgarske prestolnice, postavljen leta 1954, bodo odstranili iz središča mesta. Preselili ga bodo v Muzej socialistične umetnosti. Odločitev so sprejeli mestni poslanci Sofije, proruske stranke pa so protestirale proti prestavitvi spomenika, vključno z metanjem jajc in barve na občinsko stavbo. Sofijski mestni svet je že leta 1993 prvič glasoval za odstranitev kipa, ki je bil tarča številnih ljudskih protestov.

Mestni svet Sofije je odobril predlog za demontažo ogromnega spomenika sovjetski vojski in njegovo premestitev na drugo mesto v bolgarski prestolnici. V skladu z odločitvijo z dne 9. marca mora županja Jordanka Fandakova zdaj izdati zahtevo regiji mesta Sofija, ki upravlja prestolnico, in zahtevati, da se sporni spomenik premakne na območje Muzeja socialistične umetnosti nekaj kilometrov jugovzhodno.

Spomenik stoji na občinskem zemljišču južno od središča prestolnice v bližini Narodne palače kulture in mestnega Centralnega parka, vendar je visoka skulptura državna last in mestni svet zato nima pristojnosti, da bi jo prestavil brez soglasja in sodelovanja vlade. Spomenik z razsežnim podstavkom je bil postavljen leta 1954 v čast sovjetski Rdeči armadi. Dolgo je bil predmet spora, kritiki pa so trdili, da je bil zgrajen v propagandne namene za promocijo nekdanje komunistične vlade ob 10. obletnici sovjetske napovedi vojne Bolgariji in kasnejšega državnega udara, ki je septembra 1944 strmoglavil Kraljevino Bolgarijo.

Foto: epa

Spomenik sovjetski armadi je znan tudi kot spomenik okupatorski Rdeči armadi. Sofijski mestni svet je leta 1993 prvič glasoval za odstranitev kipa, vendar je na mestu ostal do danes. Spomenik je bil tarča številnih ljudskih protestov in oblik umetniškega izražanja, tudi leta 2011, ko so upodobitve vojakov Rdeče armade na mestu spomenika prebarvali v superjunake, Ronalda McDonalda in Božička.

Spomenik, ki deli in razburja
Februarja se je vprašanje odstranitve spomenika zaostrilo, ko je bilo uničenih več plošč na njegovem pročelju in so mestne oblasti ugotovile, da predstavljajo nevarnost za mimoidoče. Svetlozar Rajanov, 61-letni upokojeni znanstvenik, je bil zaradi uničevanja plošč pridržan za 24 ur. Kasneje je novinarjem povedal, da je spomenik poškodoval zaradi protesta proti ruski agresiji. “Moj glavni protest je proti vojni, ki jo Rusija vodi proti Ukrajini, vendar je datum sovpadel tudi z dnevom Rdeče armade, ki ga praznujemo 23. februarja, zdaj pa je dan obrambe domovine,” je takrat dejal Rajanov. Mestni svetniki iz proevropske koalicije Demokratična Bolgarija, stranka GERB nekdanjega premierja Bojka Borisova in Patrioti za Sofijo so 9. marca po večurni razpravi glasovali za prestavitev spomenika. Predstavniki Bolgarske socialistične stranke (BSP) so predlogu nasprotovali in obljubili, da se bodo na odločitev pritožili, če bo sprejeta.

Zadevo je komentiral tudi vršilec dolžnosti premierja Galab Donev, ki je predlagal, da bi morali odločitve o spomeniku sprejeti po predčasnih parlamentarnih volitvah, predvidenih za 2. april. “Politiki naj to temo pustijo za po volitvah, da bo v mirnem okolju sprejeta najbolj pravilna odločitev,” je dejal Donev. BSP, Revival (Vazrazhdane) in druge proruske stranke so protestirale proti prestavitvi spomenika, vključno z metanjem jajc in barve na občinsko stavbo, v kateri je bil mestni svet, ko je potekala razprava o ukrepu. 7. marca je odbor mestnega sveta za izobraževanje in kulturo odločil za premestitev spomenika na podlagi predloga, ki ga je leta 2020 predložila koalicija Demokratična Bolgarija.

Sara Kovač