fbpx

Bolton: Talibani bi se lahko dokopali do 150 jedrskih bojnih konic

John Bolton (Foto: epa)

Nekdanji svetovalec za nacionalno varnost v kabinetu predsednika Donalda Trumpa in večni jastreb John Bolton svari, da bi se lahko talibani dokopali do jedrskega orožja. Če bi jim nekako uspelo zavzeti Pakistan, bi lahko dobili 150 jedrskih konic. Po Boltonovi logiki nas lahko skrbi tudi severnokorejska okupacija Kitajske. Severna Koreja bi tako čez noč dobila 200 jedrskih konic. Še bolj zaskrbljujoča je po isti logiki potencialna kubanska okupacija ZDA, s čimer bi Kuba čez noč dobila 3.800 jedrskih konic.

Strah ima velike oči, in ko pride do nekdanjega svetovalca za nacionalno varnosti Johna Boltona, privzame naravnost mitske razsežnosti. Stari jastreb, ki je leta 2019 protestno zapustil kabinet Donalda Trumpa, ker slednji ni želel zakuhati nobene vojne, te dni svari, da bi se talibani v Afganistanu lahko dokopali do jedrskega orožja, če jim nekako uspe prevzeti oblast v sosednjem Pakistanu.

Pakistan je za razliko od Afganistana ena od jedrskih velesil in zaveznica ZDA. Čisto po naključju je to bila država, kjer so celo desetletje skrivali vodjo teroristične organizacije Al Kaida Osamo bin Ladna. Leta 2011 so Američani bin Ladna ubili v Pakistanu, nakar so za še dodatnih 10 let okupirali Afganistan.

Vodjo teroristične organizacije Al Kaida Osamo bin Ladna so pripadniki ameriških posebnih enot ubili leta 2011 v Pakistanu. (Foto: EPA)

Pakistan je bil tudi država, ki je poleg skrivanja voditeljev teroristične Al Kaide nudila logistično pomoč in zatočišče afganistanskim talibanom. Uspeh talibanskega prevzema oblasti v Afganistanu bi bilo po trditvah analitikov treba pripisati pakistanski logistični podpori. Pakistanski vojaški vrh naj bi bil tisti, ki je pripravil načrt, na podlagi katerega so talibani v bliskoviti vojni in neorganiziranem ameriškem umiku prevzeli oblast v državi ter si nabrali za 85 milijard dolarjev vojaške opreme, vozil in orožja, ki so jih za sabo pustili Američani.

Katastrofalen umik iz Afganistana
Že nekoliko dementni ameriški predsednik Joe Biden je za katastrofalen umik ZDA iz Afganistana krivil vse druge. Med drugim je bil kriv celo njegov predhodnik, predsednik Trump, ki je s talibani sklenil mirovni sporazum. Med njegovim predsedovanjem so ga islamisti spoštovali.

Joe Biden (Foto: epa)

Od talibanskega prevzema oblasti v Afganistanu, 15. avgusta 2021, pa vse do konca meseca je bil svet priča kaotičnim in tragičnim prizorom. Ameriški veleposlanik v Afganistanu je pobegnil, ostalim zaposlenim pa naročil, naj se poskrijejo. Velik delež kolaborantov je v strahu za svoja življenja želel čim prej zapustiti državo, mnoge med njimi so zaradi dolgoletnega sodelovanja države koalicijskih sil vzele s seboj domov. Američani so kasneje ugotovili, da so pred talibanskim srdom rešili tudi cel kup pedofilov, ki so bili skladno z afganistanskimi šegami poročeni z mladoletnimi deklicami.

Medtem pa je v Afganistanu ostalo še najmanj 250 ameriških državljanov. Kar je še huje, Američani so talibanom po njihovem prevzemu oblasti celo predali seznam ameriških državljanov in ostalih, ki so sodelovali z njimi, zaradi evakuacije. S tem so ljudje na tako imenovanem seznamu smrti postali glavna tarča talibanov.

Ivan Šokić