Bomo priča zgodovinskemu dogodku? Katalonija je trdno odločena, da neodvisnost razglasi v nekaj dneh

Katalonija bo neodvisnost razglasila v naslednjih dneh, je za BBC sporočil vodja te avtonomne regije Carles Puigdemont. V svojem prvem intervjuju po nedeljskem referendumu je Puigdement dejal, da bo njegova vlada “ukrepala ob koncu tega ali v začetku prihodnjega tedna”.

Prah zaradi nasilja španskih policistov nad mirnimi volivci se sicer še vedno ni polegel. Več sto tisoč ljudi je v torek zavzelo ulice Katalonije v okviru splošne stavke, s katero so želeli sporočiti, da nasilje ni sprejemljivo.

Glede na napoved Puigdemonta, da bo njegova vlada neodvisnost razglasila ob koncu tega tedna ali v začetku naslednjega, je na mestu vprašanje, kaj bodo storili, če bo Španija ponovno posredovala in prevzela nadzor nad katalonsko vlado. Vodja Katalonije je ob tem dejal, da bo to “napaka, ki bo vse spremenila”.

Komunikacije med eno in drugo stranjo, to je med vlado v Madridu in vlado v Kataloniji, po besedah Puigdemonta ni, v intervjuju je še dejal, da se ne strinja s komentarjem Evropske komisije, ki je sporočila, da so dogodki v Kataloniji notranja zadeva Španije.

Foto: epa

Kralj Filip negativno presenetil?
Medtem se je v javnosti prvič oglasil tudi španski kralj Filip. V svojem televizijskem nagovoru je presenetljivo ostro nastopil proti organizatorjem referenduma in dejal, da so stopili izven zakonskih okvirov in pokazali “nespoštovanje vodilnih v državi”. Poudaril je, da je stanje v Španiji “izjemno resno”, zato poziva k enotnosti. “Danes je katalonska družba zlomljena,” je še dejal in opozoril, da bi glasovanje lahko ogrozilo gospodarstvo tako v regiji, kot v celotni Španiji.

Kralj je sicer prepričan, da bo Španiji uspelo premagati te težke čase.

Ali se bo to res zgodilo, je težko napovedati, saj se zdi, da je Katalonija trdno odločena, da bo peljala svojo zgodbo naprej, dodaten zagon pa jim dajejo tudi grozljivi dogodki, do katerih je prišlo med nedeljskim referendumom. Tudi medli odzivi Evrope, ki se je raje, kot da bi ostro obsodila nasilje, bolj osredotočala na referendum in tako dala vedeti, da je ne glede na vse, na strani Španije in Mariana Rayoja.

B. O.

 • Olga

  EU je zelo odzivna, ko je treba napasti Madžarsko, Poljsko… ali pa ob “krivicah”, ki se dogajajo LGBT in nezakonitim migrantom… Smrti lasnih državljanov je pa seveda ne zanimajo..!?

  • DJURO SUMAR

   SDS se ni še nič izjasnila, pa NSI tudi ne.

 • Matt_von_Glanz

  Spet ena srbija noče spustiti ene slovenije. Brez skrbi, Katalonci bodo čez pet let “začutili” espanostalgijo.

  • tarantela

   Ja, ljudje smo ena čudna “zadeva”; nekaj si vroče zaželimo, ko se nam želja izpolni, pa ugotovimo, da smo šli z dežja pod kap.
   Nekje sem pred časom zasledila opozorilo: ” Boj se želja, lahko se ti izpolnijo!”

 • xtc

  Realnost je pač tule taka,Madrid žal nima veliko izbire,če Katalonijo spusti tvega razsip ne preostane mu drugega,kot levo vlado poloviti in z vojsko in policijo prevzeti oblast in vzpostaviti red na silo.
  Seveda pa je to zagotovo povrnitev na 36 in konflikt se bo širil navzven.
  druga težava pa je dopustitev neke levaške enklave,kajti dvomim ,da je večina Kataloncev levičarjev.Vzpostavitev neke leve repubike na pragu EU pa bi lahko pomenilo ,če bi pristala zunaj EU ,da bi začeli levaki masovno švercati pečene ravno čez Španijo
  Osebno mislim ,da je trenutno zatrtje zadeve in polovitev levih špilferderberjev ne glede na ceno nuja,nato pa zadevo stabilizirati,definitivno pa se bo treba začeti pogovarjati o odločitvi na referendumu,ampak brez levakov,ki imajo očitno v tej zadevi neko drugo računico,kot korist Kataloncev,kaj se skriva v ozadju je vveliko vprašanje.Definitivno,pa EU birokrati,zelo dobro kažejo,kako mislijo,glede nadaljnih referendumov v EU in odločitvah narodov.
  Skratka,definitivno Španij je bližje36 kot kdaj koli in dejstvo je ,da Madrid nima veliko časa in maneverskegaprostora,sicer podpiram odločitev Kataloncev a mi tale leva druščina,ki hujska vse skupaj ne diši na nič dobrega,podobno kot EU birokrati in bojim se ,da gre za povsem drugo računico,kot se sprva vidi,mislim ,da so bili tule Katalonci s sicer legitimno pravico zlorabljeni za nekaj povsem drugega ,kot si želijo,le da se zadeva sedaj še skriva v megli.

  • Aton

   Levo, desno, saj je vseeno. Nekdo hoče ponavljati jugo-zgodovino. Zato, ker nekje preračunavajo levo-desno. In žalostno je, če naši osvoboditelji niso v prvih vrstah za priznanje Katalonije…

   • DJURO SUMAR

    Janša še kar preračunava in razmišlja na katero stran naj se postavi, da bo odziv pravi za domače volitve. Sicer pa se je njegova stranka v EU že postavila na stran Španije.

    • Ana Job

     Res je.

 • Aton

  Kje so pobude za priznanje Katalonije. Vsaka poteza pokaže tudi na našo zgodovino osvobajanja.

  • DJURO SUMAR

   BLABLABLA

 • Primož Kvaternik

  Sramota za Evropo, totalno dvojna merila… hinavščina brez primere…

 • lokec

  Matt_von_Glanz • eno uro nazaj
  Spet ena srbija noče spustiti ene slovenije. Brez skrbi, Katalonci bodo čez pet let “začutili” espanostalgijo

  Nikakor ne. Katalonci so napredni in sposobni ljudje..

 • Jurij Musar

  NOVA24TV nikjer ne objavi, da je EU desnica, kateri pripadata stranki SDS in NSI, katera je najštevilčnejša in vlada v EU, proti katalonskemu referendumu in da podpira špansko nasilje. Večina slovenskih politikov je že podala svoje mnenje, gospod Janez Janša pa še kar molči.

  • Ana Job

   Zelo lepo si to povedal! Ravnokar pišem komentar na Kataloniji v današnjem članku, bi rada če prebereš.

   • DJURO SUMAR

    Bom pogledal.

    • Ana Job

     Saj še nisem fertik.

 • EU vodijo ilu,mi,na.tski komisarji. Vsi so okuženi z vabilom k srečanju B,il,de,nberg. Banda nas vodi in tega bi se moralo zavedati več ljudi.