fbpx

Bomo priča zgodovinskemu dogodku? Katalonija je trdno odločena, da neodvisnost razglasi v nekaj dneh

Katalonija bo neodvisnost razglasila v naslednjih dneh, je za BBC sporočil vodja te avtonomne regije Carles Puigdemont. V svojem prvem intervjuju po nedeljskem referendumu je Puigdement dejal, da bo njegova vlada “ukrepala ob koncu tega ali v začetku prihodnjega tedna”.

Prah zaradi nasilja španskih policistov nad mirnimi volivci se sicer še vedno ni polegel. Več sto tisoč ljudi je v torek zavzelo ulice Katalonije v okviru splošne stavke, s katero so želeli sporočiti, da nasilje ni sprejemljivo.

Glede na napoved Puigdemonta, da bo njegova vlada neodvisnost razglasila ob koncu tega tedna ali v začetku naslednjega, je na mestu vprašanje, kaj bodo storili, če bo Španija ponovno posredovala in prevzela nadzor nad katalonsko vlado. Vodja Katalonije je ob tem dejal, da bo to “napaka, ki bo vse spremenila”.

Komunikacije med eno in drugo stranjo, to je med vlado v Madridu in vlado v Kataloniji, po besedah Puigdemonta ni, v intervjuju je še dejal, da se ne strinja s komentarjem Evropske komisije, ki je sporočila, da so dogodki v Kataloniji notranja zadeva Španije.

Foto: epa

Kralj Filip negativno presenetil?
Medtem se je v javnosti prvič oglasil tudi španski kralj Filip. V svojem televizijskem nagovoru je presenetljivo ostro nastopil proti organizatorjem referenduma in dejal, da so stopili izven zakonskih okvirov in pokazali “nespoštovanje vodilnih v državi”. Poudaril je, da je stanje v Španiji “izjemno resno”, zato poziva k enotnosti. “Danes je katalonska družba zlomljena,” je še dejal in opozoril, da bi glasovanje lahko ogrozilo gospodarstvo tako v regiji, kot v celotni Španiji.

Kralj je sicer prepričan, da bo Španiji uspelo premagati te težke čase.

Ali se bo to res zgodilo, je težko napovedati, saj se zdi, da je Katalonija trdno odločena, da bo peljala svojo zgodbo naprej, dodaten zagon pa jim dajejo tudi grozljivi dogodki, do katerih je prišlo med nedeljskim referendumom. Tudi medli odzivi Evrope, ki se je raje, kot da bi ostro obsodila nasilje, bolj osredotočala na referendum in tako dala vedeti, da je ne glede na vse, na strani Španije in Mariana Rayoja.

B. O.