fbpx

Bomo Slovenci kdaj dočakali obsežno policijsko preiskavo slovenskega zdravstva? Nemci so jo danes, več sto policistov je sodelovalo …

Foto: epa

Si predstavljate, da bi slovenska policija končno preiskala UKC ter druge javne zdravstvene zavode, kjer denar s korupcijo odteka v milijonih? Zaradi suma goljufije pri obračunu zdravil za raka v višini več milijonov evrov se je danes na severu Nemčije odvila obsežna policija akcija. Več sto nemških policistov je preiskalo 47 poslopij v treh nemških deželah, med osumljenimi pa so tako zdravniki, farmacevti kot odgovorni v farmacevtskih podjetjih.

V zveznih deželah Hamburg, Schleswig-Holstein in Spodnja Saška je bilo na delu 420 policistov in šest tožilcev. Tarča preiskave je bilo 14 osumljencev, vključno z devetimi zdravniki, tremi farmacevti in dvema vodilnima uslužbencema farmacevtskih podjetij, besede predstavnice hamburškega tožilstva povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Gre za podkupovanje in korupcijo v zdravstvenem sektorju ter goljufijo pri obračunavanju, oboje pa v povezavi s predpisovanjem in obračunavanjem citostatikov,” so še dejali. Citostatike sicer uporabljajo pri kemoterapiji za zdravljenje raka. Morebitna škoda se giblje v višini več milijonov evrov. Prvotni cilj preiskave je bil zavarovati dokaze. Iz lekarne v središču Hamburga so denimo policisti odnašali velike škatle. Nalogi za aretacijo še niso bili izdani za nikogar.

Po poročanju časnikov Zeit in Panorama je v središču preiskave velik proizvajalec citostatikov iz Hamburga. Podjetje naj bi podkupovalo zdravnike, da bi prišlo do receptov za bolnike z rakom. Recepti so nato romali v lekarno, ki je blizu podjetju, kjer so jih nato obračunali zavarovalnicam, še poroča STA.

Rok Krajnc