Borci IS do smrti pretepli avstrijsko dekle

Foto: Twitter

Najstnico Samro z Dunaja, ki se je želela pridružiti borcem IS v Siriji, so med poskusom pobega iz nasilne Islamske države v mestu Raqqa pretepli do smrti. Avstrijske oblasti zgodbe ne želijo komentirati, o usodi deklice pa krožijo številne govorice.

17-letna Samra in njena 15-letna prijateljica Sabina sta lani skupaj odpotovali v Sirijo, da bi se pridružili borcem IS, poroča avstrijski The Local. Obe naj bi bili mrtvi. Govorice o usodi deklic so se pojavile že konec preteklega leta, ko je izraelska strokovnjakinja Združenih narodov izjavila, da naj bi ena izmed deklic pobegnila, druga pa naj bi bila ubita v spopadih v Siriji.

Notranji viri pravijo, da naj bi bila Samra pretepena do smrti, medtem ko avstrijsko zunanje in notranje ministrstvo tega še nista potrdila. »Ne moremo komentirati individualnih primerov,« je povedal tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Thomas Schnöll, enak komentar pa je dal tudi Karl-Heinz Grundböck z ministrstva za notranje zadeve.

Morda vas zanima tudi Kako premagati Islamsko državo

Najstnici na fotografijah za oglaševanje IS
Na socialnih omrežjih so se pojavile fotografije obeh deklet, na katerih držita puške in sta obkroženi z oboroženimi moškimi. Avstrijska policija je prepričana, da je šlo za slike, ki naj bi mlada dekleta spodbujale, da se pridružijo IS.

Samra Kesinovic in Sabina Selimovic sicer prihajata iz Bosne, njuni družini pa naj bi se v 90-ih letih preselili v Avstrijo.

 

J. F.