fbpx

Kako premagati Islamsko državo

Foto: Epa

Francoski predsednik Francois Hollande je izjavil, da je njegov narod “v vojni” z Islamsko državo. Ameriški predsednik Barak Obama pa je na tiskovni konferenci po zasedanju vrha držav, ki so del zavezništva G20, izjavil, da so združeni v boju proti grožnjam, ki jih povzroča Islamska država. Kaj pravzaprav pomenita ti dve izjavi?

Dvanjast francoskih vojaških letal je v nedeljo zvečer odvrglo dvajset bomb na tarče Islamske države v sirijskem mestu Raka. To je bil začetek velike francoske kampanje v boju proti teroristični skupini, ki je pretekli petek kruto napadla civiliste v Parizu. Obama pa je ravno po tem, ko naj bi ameriška vojaška letala uničila stošestnajst tovrnjakov, s katerimi je Islamska država tihotapila nafto iz vzhodne Sirije, obljubil še večjo okrepitev zračnih napadov in drugih vojaških operacij nad IS.

Vse to bi lahko označili za dober začetek boja proti IS, še posebej napad na tovornjake, ki so tovorili nafto, saj je to primarni dohodek Islamske države. Pri tem pa se lahko vprašamo, zakaj se podobne akcije za ustavitev IS pri tihotapljenju nafte v preteklosti niso dogajale pogosteje, je za medij Slate v svojem komentarju zapisal Fred Kaplan.

Kakšni bi morali biti nadaljnji koraki protiteroristične koalicije?
V preteklih nekaj tednih je Islamska država prevzela krivdo za napade na več frontah. Zdaj je pravi trenutek, da se antiteroristične sile še močneje povežejo in okrepijo svoj boj proti terorizmu. Ker se še posebej po napadu v Parizu kaže vse več politične volje in pripravljenosti za boj proti IS, lahko naslednje točke protiteroristično koalicijo še dodatno povežejo.

Prvič, NATO se mora sklicevati na 5. člen Severnoatlantske pogodbe, ki pravi, da je napad na eno državo članico NATA napad na vse. Ker je Francija članica NATA, se od zaveznic pričakuje, da delujejo v skladu z osnovno obveznostjo omenjenega člena, torej okrepijo kolektivno obrambo.

Drugič, dejstvo, da ima ZDA svoje vojaške baze blizu Turčije in sosednjih držav, pomeni, da je potrebna bolj osredotočena okrepitev bombnih napadov nad Islamsko državo. Francija je v svojih zadnjih napadih napadla mesto, ki ima dvesto tisoč prebivalcev, s tem zaustavila vodo in elektriko ter povzročila veliko žrtev med civilisti, ki ne pripadajo teroristični skupini IS. Potrebni so bolj sprecifični vojaški cilji in okrepljena zemeljska vojaška ofenziva, ki je usklajena z zračnimi napadi.

Tretjič, zračni napadi bi morali biti osredotočeni predvsem v podporo zemeljskim ofenzivam, ki se borijo proti IS. V boju proti IS obstaja tudi več različnih zaveznikov, ki si želijo različnih vojaških operacij. Zavezniki se morajo o tem dogovoriti. Če je glavni namen teh napadov popolno uničenje Islamske države, še posebej po petkovem napadu v Parizu, je nujno potrebno, da se različne zavezniške skupine združijo, čeprav se njihova mnenja razlikujejo, se odločijo za združeno strategijo napada proti IS in delujejo usklajeno.

Četrtič, vse našteto zahteva intenzivno in visoko stopnjo diplomacije in odgovornosti zaveznic proti Islamski državi.

Na koncu pa je potrebno poudariti, da niti ena od teh zahtev ne bo prinesla želenega učinka, če se hkrati ne bo reševala tudi politična situacija v Siriji. Potreben je formalen, mednarodno nadzorovan prehod iz starega obdobja v novo z novo vlado, ki ne vključuje trenutnega sirskega predsednika Bašarja al-Assada.

T. O.