fbpx

Boris Johnson napoveduje ostro protimigrantsko politiko po avstralskem vzoru

Boris Johnson (Foto: epa)

Boris Johnson, ki je najverjetnejši naslednik Mayeve na mestu britanskega predsednika vlade, je v teh dneh razburil kritike s svojim načrtom glede migracij. Napovedal je strožjo, po avstralskem vzoru urejeno politiko, ki bo temeljila na točkovnem sistemu in bo dala prednost visoko izobraženim. Državljani EU v skladu s tem načrtom ne bomo deležni posebne obravnave.

Najverjetnejši naslednik Therese May na mestu britanskega predsednika vlade Boris Johnson je obljubil ostro politiko do migrantov. Napovedal je, da se bo Velika Britanija osredotočila na visoko izobražene delavce in da bodo otežene imigracije starejšim od 50 let. Kot poroča Daily Mail, Johnson namerava ponovno vzpostaviti demokratični nadzor nad tem, kdo lahko vstopi v državo, neto imigracije pa bi se bistveno zmanjšale: “Moramo biti veliko bolj odprti za imigracije visoko izobraženih, kot so znanstveniki, a moramo zagotoviti tudi, da bomo po izhodu iz Evropske unije imeli nadzor nad številom nekvalificiranih imigrantov.”

Migrantsko politiko Johnson namerava urediti po britanskem vzoru
“Strožji moramo biti do tistih, ki zlorabljajo naše gostoljubje. Druge države, kot je na primer Avstralija, imajo odlične sisteme in od njih bi se morali učiti,” je še povedal Johnson. Avstralski imigracijski sistem sicer deluje na podlagi točk, ki jih ljudje pridobijo na podlagi tega, v kolikšni meri bodo prispevali h gospodarstvu ter zapolnili prazna delovna mesta. Eden ključnih kriterijev je starost, pri čemer mladi priseljenci avtomatsko prejmejo 30 točk, po petdesetem letu pa potencialni priseljenci izgubijo točke na ta račun. Drugi kriteriji so znanje angleškega jezika, izobrazba in zgodovina zaposlitev.

Boris Johnson (Foto: epa)

Konservativci že leta 2010 obljubili manj kot 100 tisoč neto priseljencev letno
Imigracije so bile ključno vprašanje kampanje za izstop Velike Britanije iz EU in že leta 2010 se je pod vodstvom Davida Camerona konservativna stranka zavezala, da bo zmanjšala neto migracije pod 100 tisoč letno. V primeru, da Johnson postane predsednik vlade, bo najprej pozval svetovalni odbor za migracije k 12-mesečni preiskavi. V skladu z Johnsonovim načrtom državljani držav EU ne bomo deležni posebne obravnave in bomo izenačeni s potencialnimi priseljenci iz ostalih držav.

Rok Krajnc