fbpx

Boris Johnson zaradi okužbe s koronavirusom končal v bolnišnici

Boris Johnson (Foto: epa)

V nedeljo zvečer so v bolnišnico na preiskave sprejeli britanskega premierja Borisa Johnsona. Do tega je prišlo deset dni po tem, ko so pri njem potrdili okužbo z novim koronavirusom, saj še vedno izkazuje simptome. Na tiskovni konferenci je dogajanje že komentiral ameriški predsednik Donald Trump, ki je Johnsonu zaželel hitro okrevanje. Do Johnsonovega sprejema v bolnišnico je prišlo po nagovoru kraljice Elizabete II., v katerem je med drugim poudarila pomen samodiscipline, odločenosti in občutka za sočloveka.

Britanskega premierja Borisa Johnsona, ki je bil zaradi okužbe z novim koronavirusom 10 dni v samoizolaciji, so v nedeljo zvečer prepeljali v bolnišnico na preiskave. Kot so sporočili iz Johnsonovega urada je bil v bolnišnico sprejet po nasvetu zdravnika, saj ima 10 dni po testiranju na koronavirus še vedno vse znake okužbe. 55-letni Johnson je 27. marca sporočil, da ima blage simptome okužbe s koronavirusom, da se je umaknil v samoizolacijo in dela od doma.

Vodenje kabineta začasno prevzel Dominic Raab
Kot še poroča Daily Mail, bo kabinet začasno vodil zunanji minister Dominic Rabb, a na Downing streetu vztrajajo, da Johnson nadaljuje z vodenjem države. Po zadnjih podatkih so sicer v Veliki Britaniji zabeležili že 4.934 smrti in 47.806 primerov okužb z novim koronavirusom.

Dominic Raab (Foto: epa)

Trump Johnsonu zaželel hitro okrevanje
Na tiskovni konferenci v Beli hiši je dogajanje komentiral tudi ameriški predsednik Donald Trump, ki je že govoril z britanskim veleposlanikom v ZDA: “Želim izraziti dobre želje našega naroda predsedniku vlade Borisu Johnsonu, ki bije svoj osebni boj z virusom. Vsi Američani molimo zanj, je moj dober prijatelj, velik gentleman in velik vodja.”

Donald Trump na nedeljski novinarski konferenci (Foto: epa)

Do Johnsonovega sprejema v bolnišnico prišlo po nagovoru kraljice Elizabete II.
Do Johnsonovega sprejema v bolnišnico je prišlo po nagovoru britanske kraljice Elizabete II. Njen nagovor, v katerem je v nedeljo zvečer nagovorila prebivalce Velike Britanije in držav Commonwealtha glede pandemije novega koronavirusa, so objavili na radiu in televiziji. To je bil njen četrti izredni nagovor v 68 letih na britanskem prestolu. Nazadnje je leta 2002 sodržavljane nagovorila ob smrti kraljice matere. Pred tem leta 1997 na predvečer pogreba princese Diane, leta 1991 pa v času prve zalivske vojne.

Nagovor kraljice Elizabete II. (Foto: epa)

Kraljica poudarila pomen samodiscipline, odločenosti in občutka za sočloveka
“To je čas motnje v življenju naše države: motnja, ki je prinesla gorje nekaterim, finančne težave številnim in ogromne spremembe v življenjih nas vseh,” je med drugim povedala kraljica v nagovoru. “Upam, da bo lahko v prihodnjih letih vsakdo ponosen na to, kako se je odzval na ta izziv,” je še poudarila kraljica poudarila, izrazila pa je tudi upanje, da bodo lahko prihodnje generacije za sedanjo rekle, da so samodisciplina, odločenost in občutek za sočloveka še vedno lastnosti Združenega kraljestva.

Rok Krajnc