fbpx

Bosanskim teroristom, ki so se borili za ISIS in Al Nusro, onemogočena vrnitev v domovino

Tudi predstavniki Islamske države so na covid-19 gledali kot Alahovo kazen za nevernike (vir: twitter)

V Bosni in Hercegovini ne nameravajo sprejeti nazaj teroristov, ki so se od leta 2012 naprej odhajali borit v Sirijo in Irak za Islamsko državo ali katero drugo teroristično organizacijo, ki deluje na Bližnjem vzhodu. Presenetljivo ni razlog to, da so vmes teroristi, temveč nesoglasja med vladnimi organi.

Izvedba vračanja državljanov BiH, ki so se borili za razne islamistične teroristične organizacije na področju Sirije in Iraka, je bila ustavljena. Ravno tako ni mogoč povratek njihovim družinskim članom, saj je, kot piše Kamenjar, prišlo do notranjih sporov med uradnimi organi BiH, ki se ne uspejo zediniti glede pooblastil v zvezi z nadzorom in koordinacijo.

Od leta 2012 se je v Sirijo in Irak iz BiH odpravilo okoli 260 ljudi, od tega je bilo 180 za boj sposobnih moških. Zdaj na povratek v domovino čaka 58 žensk in 200 otrok. To je v povprečju 3,4 otroka na eno žensko, ki je šla nudit “usluge” teroristom na Bližnjem vzhodu. Okoli 70 odstotkov bosanskih teroristov se je pridružilo ISIS, preostanku pa naj bi bila bolj pri srcu sirska veja Al Kaide, Al Nusra.

Vrnitev v BiH nemogoča zaradi nesoglasij med državnimi organi?
Čeprav so ameriške oblasti od BiH v februarju 2019 zahtevale, da prevzamejo svoje državljane, ki so bili zajeti v bojih proti Islamski državi, pa vrnitev teroristov ni možna, vse dokler ministrski svet BiH ne vzpostavi tako imenovanega operativnega organa, ki bi preverjal potencialne povratnike z namenom ugotovitve njihove resnične identitete in povezave z BiH.

Se borec ISIS iz Velike Kladuše, ki je na Interpolovi rdeči listi, vrača iz Sirije nazaj v BiH? Koliko se jih bo vrnilo v Slovenijo?

Del tega operativnega organa bi morali biti predstavniki ministrstva za zunanje zadeve in varnost, tožilstva in agencije za preiskovanje in zaščito (SIPA). A zalomilo se je celo pri iskanju soglasja za oblikovanje besedila, ki bi razdelilo pooblastila posameznih uradov v zvezi s preverjanjem, organizacijo vrnitve ter prevzemanja državljanov BiH iz ujetniških taborišč v Siriji in Iraku.

Na uradne oblasti naj bi pritiskali tudi člani družin teroristov v BiH. Do zdaj je bil namreč v BiH vrnjen edino Ibro Ćufurović iz Velike Kladuše, ki čaka na sojenje zaradi obtožb v zvezi s terorizmom v zaporu v Zenici.

Še najmanj 14 teroristov čaka na vrnitev v BiH
Na deportacijo v BiH naj bi čakalo še najmanj 14 nekdanjih pripadnikov Islamske države, to so: Abdulah Čurt, Senad Kupusović, Enes Borovac, Albin Sinanović, Nedim Mujčinović , Edin Muftić, Ajdin Blažević, Muhamed Hasić, Alija Keserović, Edvin Babić, Begzad Sarač, Salem Hasić, ter Emir Ališić in njegov 19-letni posinovljenec Hamza Labidi.”

Pojavlja pa se vprašanje, ali je organom v BiH res tako težko doseči soglasje, da bi lahko nadaljevali postopek vračanja teroristov v BiH, ali pa nesoglasja služijo kot priročen izgovor, zakaj ne “morejo” sprejeti teroristov.

Ivan Šokić