fbpx

Bosna in Hercegovina trepeta pred otoplitvijo, ki bo s seboj prinesla med 60 in 80 tisoč novih ilegalnih migrantov

Foto: Twitter

Med 60 in 80 tisoč migrantov naj bi se odpravilo proti Bosni in Hercegovini. Iz Grčije naj bi v Makedonijo, Albanijo in Bolgarijo vsak dan krenilo okoli 300 ilegalnih migrantov, ki nato nadaljujejo pot proti Srbiji in BiH so ocenili pri policiji Republike Srbske v BiH.

V BiH je od začetka leta vstopilo okoli 1.500 migrantov, v Republiko Srbsko (RS) več kot 900. Varnostne organe RS so v skrbeh, saj naj bi po pisanju portala Cazin.net med migranti bilo tudi pet ali šest posameznikov povezanih s terorističnimi aktivnostmi in 26 posameznikov, ki so se borili v Siriji, je povedal direktor policije RS Darko Ćulum.

Bosanska stran po drugi strani skuša umiriti pogled na situacijo. Tako naj bi po besedah strokovnjaka za varnost Safeta Mušića, po njegovih podatkih v Grčiji bilo 60 tisoč migrantov, kar “pa nadzira EU in zato ne bi smelo preiti v krizo.” Ali se Mušić slepi, ali zavaja javnost ostaja neznanka, a prepričanje, da EU v zvezi z migranti nadzira karkoli je lažno.

BiH prejela 30 milijonov evropskih sredstev za rešitev “situacije z migranti”
Ob tem je povedal, da ne moremo “zdaj reči, da je večina migrantov ali vsi migranti grožnja BiH ali mestu kjer se trenutno nahajajo.” Tako retoriko smo lahko pred lati našli v državah Zahodne Evrope vse dokler se jim niso začeli dogajati tovornjaki, ki so kosili po božičnih sejmih in pobijali nedolžne. Takrat je tak poskus opravičevanja ilegalnih migrantov zamrl.

Migranti v Bihaču (vir: twitter)

Bolj realno gledajo na stanje v RS, kjer so iz Koordinacijskega organa v Banjaluki sporočili, da bodo spoštovali odločitev vlade RS in ne bodo sprejeli nikakršnih investicij za izgradnjo sprejemnih centrov v katerih bi se lahko zadrževali migranti. Kar jih po trditvah Miloša Sevanovića veliko bolj skrbi je dejstvo “da je vse več državljanov, ki se ukvarjajo s kaznivimi dejanji tihotapljenja ljudi. Imamo podatke, da za vstop v BiH zaračunavajo do 700 evrov.” Za prevoz čez celo državo pa naj bi se cene gibale med 500 in 2.500 evri.

BiH je iz Evropskega sklada prejela 30 milijonov evrov za reševanje problemov z migranti.

Ivan Šokić