fbpx

Bošnjaški poveljnik oproščen vojnih zločinov, Srbi besni nad odločitvijo sodišča

Naser Orić (Foto: epa)

Bivši bosanski muslimanski poveljnik Naser Orić je bil oproščen vojnih zločinov na sarajevskem sodišču. Družine Srbov so protestno odšle s sodišča. 

Naser Orić, Sabahudin Muhić in tretji vojni veteran so bili oproščeni uboja treh bosansko-srbskih zapornikov v Srebrenici leta 1992. Leta 2015 so Orića v Švici aretirali na podlagi srbskega naloga in ga izročili Srbiji, kjer ga je čakalo sojenje.

Mnogi bosanski muslimani ga imajo za heroja, ker je vodil obrambo v Srebrenici v času vojne med leti 1992 in 1995. Ampak družine Srbov, ubitih v vojni, so v času njegovega sojenja protestno odkorakale s sodišča, poroča Reuters.

Noben bošnjaški poveljnik še ni bil obsojen
Leta 2006 je bil Orić na Mednarodnem kazenskem sodišču obtožen nesposobnosti vojakom pod njegovim poveljstvom preprečiti usmrtitve Srbov v času vojne med letoma 1992–1993. Takrat je bil izpuščen iz zapora, saj je odslužil že tri leta. Njegova obsodba je bila leta 2008 po pritožbi umaknjena.

Foto: epa

Julija 1995 so nad domnevnim varnim območjem Združenih narodov enote Bosanskih Srbov prevzele oblast nad Srebrenico. Obkrožili so jih in pomorili okoli osem tisoč moških in fantov ter jih zakopali v masovne grobnice.

Meta Vražič