fbpx

Bradati muslimanski uslužbenci na pariškem letališču tožijo delodajalca, ker je od njih zahteval, da si obrijejo brado

Dolgi brki in brada niso primerni za zaščito pred koronavirusom. (Foto: iStock)

Na delovnem sodišču bodo obravnavali primer štirih muslimanskih uslužbencev na letališču Orly, ki trdijo, da so bili pri odpustitvi tarča diskriminacije, ko jim je bilo zaradi terorističnih napadov v Parizu leta 2015 naročeno, naj si obrijejo brado. 

Kmalu po tem, ko so džihadistični napadi povzročili 130 smrtnih žrtev, je vodstvo varnostne službe Securitas spoznalo, da je več moških uslužbencev, ki delajo zanje na letališču v Orlyju, bradatih muslimanov. Z namenom, da bi izboljšali počutje potnikov, je vodstvo podjetja bradate uslužbence pozvalo, naj si odstranijo brado ali si jo pristrižejo.
Poziva uslužbenci niso upoštevali 
Večina uslužbencev, ki so delali na varnostnih točkah, kjer pregledujejo potnike in njihovo prtljago, ni upoštevala pozivov in se je odločila za pritožbo zaradi diskriminacije. Ta primer se bo zdaj znašel na delovnem sodišču v mestu Bobigny v severnem delu predmestja Pariza. Njihov odvetnik Eric Moutot v njihovo obrambo trdi, da uslužbenci že več let nosijo brade in da te vodstva prej niso motile, nato pa je to kar naenkrat postalo problematično.

Foto: iStock

Vodstvo zanika obtožbe 
Moški so bili po navedbah francoskega Locala suspendirani teden po tem, ko so zavrnili britje in so nekaj mesecev kasneje dobili odpovedi. Vodstvo varnostne službe zanika kakršno koli diskriminacijo in trdi, da so nekdanji uslužbenci preprosto zavrnili spoštovanje pravil podjetja, ki navajajo, da morajo uslužbenci poskrbeti za to, da je brada kratka in dobro negovana.

Foto: iStock

Varnost so poostrili zaradi nevarnosti radikalizacije
Na sodišču bo tako mogoče poslušati, kakšna dolžina brade je sprejemljiva in ali se brado lahko šteje kot verski simbol. Sodišče Evropske unije je namreč marca odločilo, da je podjetjem dovoljeno, da svojim uslužbencem prepovejo nošnjo vidnih verskih simbolov. Dejstvo pa je, da je bila v luči niza terorističnih napadov v Parizu, 13. novembra 2015, poostrena varnost na letališčih. Po poostrenem pregledu zaposlenih so kar 70 uslužbencem na pariških letališčih prepovedali dostop do varovanega območja zaradi nevarnosti radikalizacije, ki bi lahko privedli do morebitnih novih terorističnih napadov.

Foto: iStock

N. Ž.