fbpx

Brazilska predsednica še korak bližje odstavitvi

Foto: epa

Posebni odbor brazilskega kongresa je podprl nadaljevanje postopka za odpoklic predsednice Dilme Rousseff, ki se brani pred obtožbami zaradi korupcije. S tem je predsednica še korak bližje odstavitvi s položaja. O predlogu bo v nedeljo glasovala celotna poslanska zbornica oz. spodnji dom brazilskega kongresa.

V posebnem odboru poslanske zbornice je za nadaljevanje postopka odstavitve predsednice glasovalo 38 poslancev, 27 pa jih je bilo proti. Predlog za odstavitev bo zdaj romal na plenarno sejo poslanske zbornice. Da bi uspel, ga morata podpreti dve tretjini od skupno 513 poslancev.

Nekaj časa zamrznjena
V tem primeru bo položaj Rousseffove zamrznjen za 180 dni, v vmesnem času pa bo moral o zahtevi za odpoklic odločati tudi zgornji dom brazilskega kongresa – senat. Če bo tudi ta podprl nadaljevanje postopka za odstavitev, se bo Rousseffova soočila s sodnim procesom, ki se lahko – če seveda ne bo prej odstopila sama – konča z njeno dokončno odstavitvijo.

Rousseffova sicer kljub množičnim protestom po državi vztraja pri tem, da ni naredila ničesar narobe in da ne bo odstopila. Na eni strani se brani pavšalnih obtožb, da je odgovorna za novo recesijo v državi, na drugi strani pa se sooča tudi z resnimi obtožbami, da je pred volitvami leta 2014 poneverjala proračunske izkaze, da bi prikrila dejansko višino proračunskega primanjkljaja. Brani se tudi pred sumi vpletenosti v korupcijsko afero Petrobras.

B. O., STA