fbpx

Breivik: Ne morem več stati

Anders Breivik, množični morilec, grozi z gladovno stavko, če se razmere, ki jim je podvržen ne spremenijo.

Hladnokrvni Norvežan se je v pismu, ki ga je poslal norveškim in švedskim medijem pritožil, da se mu godi krivica. Svojo kazen od 2. septembra naprej preživlja v samici, v kateri ne more stati. Moti ga tudi omejena komunikacija, ki jo ima z zaporniškim osebjem, komunicirajo lahko samo skozi majhno režo. Pritožil se je tudi, da ne bo more nadaljevati s študijem, saj ima le eno uro izhoda na dan.

Breivik študira politologijo na Univerzi v Oslu, vendar se zaradi očitnih varnostnih zadržkov ne udeležuje predavanj. Njegov vpis na univerzo je pred časom buril duhove, kljub temu, da opravlja le posamezne predmete in ni vpisan v uradni program, saj za to niti nima potrebnih pogojev.  Hudodelcu, ki je pobil 77 mladih političnih aktivistov in detoniral bombo v vladnih prostorih v Oslu, je zato zaporniška uprava zagotovila posebno študijsko sobo.

Pripravljen je iti do konca

Zaradi umika te in še marsikatere druge ugodnosti sedaj grozi, da se bo izstradal do smrti. »Študij, ki mi je bil omogočen le 13 polnih dni, dokler mi ga ni minister za pravosodje onemogočil, je bil vse kar sem imel.«

Breivikov odvetnik v strankinem imenu toži državo zaradi kršitve človekovih pravic. Potrdil je tudi, da Breivik s svojo grožnjo misli resno.

Ž.K.