fbpx

Brexit plan B: Bodo britanski poslanci ugrabili brexit?

Britanska premierka Theresa May (vir: twitter)

Britanski poslanci danes glasujejo o nizu predlogov s katerimi želijo spremeniti ali celo ustaviti brexit.

Britanski parlament naj bi danes odločal o 14 amandmajih, ki so jih britanski poslanci po poročanju RT pripravili z namenom, da bi dosegli tako imenovani “Brexit plan B”.

Z glasovanjem naj bi začeli ob 19. uri, zavleklo pa naj bi se vse do pol devete ure. Do takrat naj bi postalo jasno, ali je brexit začasno ustavljen ali pa bodo poslanci premierko Thereso May ponovno poslali na pogajanja v Bruselj.

Se bo morala vmešati kraljica?
Kot vse kaže, je najglasnejši del poslanskih klopi še vedno prepričan, da lahko rešijo dogovor o brexitu. Britanska javnost je po drugi strani naveličana politikov. Vedno več je tistih, ki zahtevajo izstop iz EU brez kakršnegakoli dogovora.

Foto: epa

V povezavi z brexitom in amandmaji k dogovoru je bilo burno že prejšnji teden, ko je upokojeni vodja pravne službe Stephena Lawsa opozoril, da bi lahko “uzurpacija” zakonodajne agende v imenu brexita privedla od zavrnitve tako imenovanega “kraljevega pristanka”. Svarilo je prejšnji teden ponovil tudi kraljičin tiskovni predstavnik.

Vsi predlagani amandmaji so tako popravki predloga in ne zakonodajni popravki, kakor so si to sprva predstavljali britanski poslanci. Z drugimi besedami, v britanskem parlamentu nič novega. Repenčenje okoli brexita se nadaljuje, EU napenja mišice, poslanci nabirajo politične točke, brexit pa še naprej ostaja.

Ivan Šokić

Komentarji so onemogočeni.