fbpx

Brexit: Zgodovinska napaka ali ne? Kdo bo zmagovalec – VB, EU ali nihče?

(Foto: iStock)

“Nedopustno bi bilo, da bi imela država, ki ni članica EU, enake pogoje sodelovanja na notranjem trgu kot država članica,” poudarja poslanka v Evropskem parlamentu Romana Tomc. Poslanci Evropskega Parlamenta so na plenarnem zasedanju v Strasbourgu ta teden razpravljali tudi o vsebini in poteku pogajanj ter izhodu Velike Britanije iz EU.

Razprava je odgovor na britansko sprožitev 50. člena Lizbonske pogodbe, s čimer je Velika Britanija prejšnji teden  po devetih mesecih od referenduma, na katerem je 51,9 % volivcev glasovalo za izstop iz EU, uradno pričela s postopkom izstopa.

Romana Tomc, poslanka v Evropskem parlamentu (foto: osebni arhiv).

Romana Tomc: “EU naj postavi odločna in nepopustljiva izhodišča za pogajanja o brexitu.

Zgodovinska napaka ali kaj drugega?
Evropska poslanka Romana Tomc je ob robu zasedanja izpostavila: “Velika Britanija se je odločila za izstop iz EU. Ali je to zgodovinska napaka ali ne, bo pokazal čas. Vsekakor pa bodo posledice velike za obe strani. Vezi med EU in Veliko Britanijo so zelo prepletene, zato bo razdruževalni proces naporen. Menim, da bosta izgubili obe strani in v pogajanjih je potrebno poiskati rešitve, ki bodo povzročile čim manj škode.”

Večina evropskih poslancev je na razpravi poudarila, da nobena od strani od izstopa ne bo imela koristi, ampak ravno nasprotno. Vsi delijo zaskrbljenost glede standarda na Otoku, predvsem pa glede zaposlitev Britancev v EU in evropskih državljanov v Veliki Britaniji, ter poudarjajo, da morajo biti pogajanja odločna, hitra in pregledna. Zaključek pogajanj je predviden v dveh letih.

(Foto: iStock)

Pred VB in EU je malo morje ovir
“Z brexitom se podira tudi dosedanji notranji trg EU. Nedopustno bi bilo, da bi imela država, ki ni članica EU, enake pogoje sodelovanja na notranjem trgu kot država članica. Izstop iz EU Veliko Britanijo odvezuje mnogih obveznosti, tudi plačevanja v proračun, vendar na drugi strani pomeni tudi nezmožnost koriščenja privilegijev, ki jih nudi EU,” je izpostavila evropska poslanka Romana Tomc.

Velika Britanija je že pričela z zelo intenzivnimi pripravami na izstop, tudi s pogovori z vsako posamezno članico. Razprave o postopku izstopa se bodo zato zagotovo znašle na vseh mesečnih agendah zasedanja Evropskega parlamenta. “Nujno je, da smo na te pogovore dobro pripravljeni. Že samo organizacijsko bo brexit pustil posledice. Kako bo s prebivalci Unije v Veliki Britaniji in obratno? Kaj bo z agencijami, ki imajo sedež v Veliki Britaniji? To je le nekaj pomembnih vprašanj, ki bodo povzročala številne polemike,” izpostavlja evropska poslanka Romana Tomc.

“Brexit je trenutek streznitve za vse nas v Evropski uniji. Je resen opomin, da Evropska unija, takšna, kot jo imamo danes, ni sama po sebi umevna. Je pa tudi priložnost za refleksijo in za nov začetek,” je svoje misli o brexitu in EU strnila Romana Tomc.

J. F.